Električni automobil jeftiniji od benzinca do 2025?

Prema analizi specijalizovanog finansijskog portala Blumberg (Bloomberg), električni automobili (EV) mogli bi za samo sedam godina da postanu jeftiniji od vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

13:03

Električni automobil jeftiniji od benzinca do 2025?
Foto: Thinkstock

Trenutno su najjefija EV vozila daleko skuplja od prosečnih automobila na fosilna goriva, ali to bi navodno moglo da se promeni već do 2025. godine.

Zbog povećanja masovne proizvodnje litijum-jonskih baterija, njihova cena bi mogla da padne sa trenutnih 200 dolara po kWh na oko 70$ do 2030.

"Prodaja EV vozila će nastaviti da raste narednih godina, ali cena baterija mora nastaviti da pada da bi se potpuno omasovila prodaja automobila. Ako cena materijala za baterije nastavi da raste, onda bi mogli da nazaduju", kaže "Blumbergov" analitičar za finansije novih oblika energije Kolin Mekračer.

Važnu ulogu u padu cena će da odigraju državne vlasti, jer mnogi gradovi pokušavaju da unaprede kvalitet vazduha.

Navodno bi ukidanje benzinskih i dizel automobila moglo da otvori dodatnih 14.000 radnih mesta u industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: