Toyotin odgovor na Aston Martin Valkyrie, McLaren Senna

Najveći proizvođač automobila na svetu, japanska kompanija Toyota otkrila je kako bi trebalo da izgleda njen naredni superautomobil.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

18:45

Toyotin odgovor na Aston Martin Valkyrie, McLaren Senna
Toyota FT-1 Graphite koncept iz 2014. (ilustracija)

U pitanju je snažni GR Super Sport koncept napravljen zahvaljujući iskustvu iz Šampionata sveta u izdržljivosti (WEC) te Gazzo Racing tima. Tizer bez ikakvih drugih detalja otkriva samo siluetu modela koji je baziran na WEC TS050 Hybrid, a krase je ogromno zadnje krilo i ajkulasta hauba.

Spekuliše se da će Toyotin superautomobil biti pokretan sa twin-turbo 2.4 litarskim V6 motorom uparenim sa 8MJ hibridnim sistemom. Na trkačkoj stazi, ova pogonska jedinica bi trebalo da isporučuje skoro 1.000 konjskih snaga.

Toyotino čedo bi trebalo da bude konkurencija modelima Aston Martin Valkyrie, AMR Pro, te nedavno predstavljenom McLaren Senni.

Najavi Super Spot koncepta prethodilo je predstavljanje GR sportske game koju predvodi osnovni GR Sport, srednji GR i najsnažniji GRMN u septembru. Mesec dana kasnije Toyota je u Tokiju izašla u javnost sa modelom GR HV, konceptnim kabrioletom baziranom na modelu 86 GR, a inspirisanom LMP1 trkačkim automobilom.

Osim GR Super Sport i TS050 Hybrida, Toyota će na sajmu u Tokiju koji počinje 12. januara predstaviti i sportsku verziju Yaris WRC sa superpunjačem za evropsko tržište.

Na sceni će im se pridružiti svi automobili koji će se takmičiti na trci 24 sata Nirburgringa 2018. godine.

Toyota nije najavila predstavljanje nove generacije legendarnog modela Supra, mada je poznato da će se ovaj sportski coupe stići sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: