Ponos FIAT-a prodat u 1.000.000 primeraka

FIAT Panda, najprodavaniji mali automobil u Evropi od 2016. godine, obeležio je značajan jubilej.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

09:15

Ponos FIAT-a prodat u 1.000.000 primeraka

Jedno je sigurno – FIAT je oduvek znao da napravi uspešan mali automobil. Potvrda da je to tako i danas, stiže iz fabrike "G. Vico Pomigliano d'Arco" u kojoj je upravo proizvedena milionita Panda treće generacije.

Istovremeno, broj prodatih Pandi u sve tri dosadašnje generaciji dostigao je impozantan broj od 7,5 miliona.
FIAT Panda I
Najpopularniji automobil u Italiji u poslednjih pet godina, i evropski bestseler u svom segmentu od 2016, stigao je na tržište davne 1980.

Prva generacija bila je pionir u svojoj klasi kada je reč o nekim tehničkim rešenjima. Panda 4x4 pojavila se 1983, kao prvi model iz najmanjeg automobilskog segmenta koji je imao pogon na sve točkove. Tri godine kasnije, postala je prvi automobil iz svog segementa sa dizel motorom.
FIAT Panda II
Druga generacija stigla je 2003. i proglašena je za "Evropski automobil 2004. godine" – kao prvi model iz najmanje klase četvorotočkaš kome je pripalo ovo priznanje.

Dve godine nakon toga, Panda je dobila prvi benzinsko-metanski motor u svom automobilskom segmentu. Od 2007. naovamo, ovaj model je ujedno najprodavaniji evropski automobil sa motorom koji osim benzina može da koristi i metan (prirodni komprimovani gas).
FIAT Panda Cross iz 2017.
Aktuelna, treća generacija pojavila se 2011, a danas je dostupna u više verzija, sa benzinskim i dizel motorima, kao i u varijantama benzin-metan i benzin-LPG (tečni naftni gas).

Nastavljena je tradicija iz prve Pande, pa i ova sadašnja ima verziju 4x4, ali i "blažu" terensku Cross varijantu. Jubilarno, milionito vozilo treće generacije upravo je bela Panda Cross sa 1.2 litarskim benzincem sa 69 ks, a namenjena je kupcu sa domaćeg, italijanskog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: