Dolaskom Kineza, Lotus bliži SUV modelu nego ikada pre

Nakon što Lotus i zvanično pređe u vlasništvo kineske kompanije Geely, širom su otvorena vrata za realizaciju produkcijskog SUV/krosover modela, koji je u planu poslednjih desetak godina.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

12:10

Dolaskom Kineza, Lotus bliži SUV modelu nego ikada pre
Lotus APX koncept iz 2006. (ilustracija)

Lotus je u svetu čuven po proizvodnji lakih sportskih modela, koji su za automobilske entuzijaste prava poslastica za vožnju. Međutim, malo je poznato da je još 2006. ovaj proizvođač predstavio krosover koncept APX (Aluminum Performance Crossover).

Iako serijski SUV model ni do danas nije ugledao svetlost dana, od ideje se nije odustalo. To bi moglo da se realizuje u narednom periodu, s obzirom da će do kraja meseca kineski Geely okončati proces kupovine većinskog paketa Lotusa od malezijskog vlasnika, kompanije DRB-Hicom.
Lotus APX koncept iz 2006. (ilustracija)
Kinezi nameravaju da iskoriste postojeći imidž brenda Lotus, koji je i dalje veoma poznat u svetu, da ga transformišu u kompaniju koja će im donositi značajne prihode.

U Geely-ju smatraju da je prodajni potencijal znatno veći od 1.500-2.000 automobila, koliko ih Lotus svake godine isporuči kupcima. Da bi se to i ostvarilo, potrebno je proširiti asortiman modelima koji nisu samo laki sportski dvosedi, kao do sada.
Lotus APX koncept iz 2006. (ilustracija)
Geely veruje da lansiranje većih vozila, kao što su SUV modeli, neće nauditi imidžu Lotusa, pozivajući se na primer Porschea koji još od 2002. sa velikim uspehom prodaje SUV Cayenne.

Cayenne, a zatim i Macan, doveli su do značajnog rasta prodaje vozila marke Porsche, pri čemu nisu zapostavljeni klasični sportski automobili, kao što je legendarna 911-ica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: