Elektrifikacija prioritet za BMW

Elektrifikacija je jedan od glavnih pravaca korporativne strategije BMW grupe. Kompanija je objavila da će svi brendovi i serije ubuduće imati potpuno električne ili plug-in hibridne verzije u svojoj ponudi, koje će biti dostupne pored opcije motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2017.

10:05

Elektrifikacija prioritet za BMW
BMW 530e iPerformance Plug-in Hybrid

BMW grupa, koja je vlasnik automobilskih brendova BMW, MINI i Rolls-Royce, objavila je da će prvi MINI sa električnim pogonom biti ponuđen u varijanti osnovnog modela sa 3 vrata.

Ovo vozilo će početi da se proizvodi 2019. godine, povećavajući izbor pogonskih sklopova kod MINI automobila tako da će obuhvatiti benzinske i dizel motore, plug-in hibride i vozila sa čisto električnim pogonom.

Električni pogonski sklop za MINI proizvodiće se u centru za e-mobilnost BMW grupe u fabrikama Dingolfing i Landšut u Bavarskoj, pre integrisanja u vozila u fabrici u Oksfordu, koja je glavna proizvodna lokacija za model MINI sa 3 vrata.
BMW i3
Do 2025. godine, BMW grupa očekuje da elektrifikovana vozila čine između 15% i 25% prodaje. Međutim, faktori kao što su propisi, podsticaji i infrastruktura za punjenje baterija imaće glavnu ulogu u određivanju razmera elektrifikacije od tržišta do tržišta.

Da bi reagovala brzo i prikladno na tražnju kupaca, BMW grupa razvila je fleksibilni sistem za celu svoju globalnu proizvodnu mrežu. Ubuduće, proizvodni sistem BMW grupe praviće strukture koje omogućavaju proizvodnim pogonima da istovremeno izrađuju modele koji imaju pogonski sklop motora sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibrida ili potpuno električni pogonski sklop.
MINI Countryman Plug-in Hybrid
BMW grupa trenutno proizvodi elektrifikovane modele u deset fabrika širom sveta. Od 2013. godine, svi značajni elementi električnog pogonskog sklopa za ova vozila potiču iz fabrika kompanije u Dingolfingu i Landšutu.

Dingolfing dodatno proizvodi plug-in hibridne verzije modela BMW Serije 5 i BMW Serije 7. BMW je do danas investirao ukupno više od 100 miliona evra u elektromobilnost u pogonu u Dingolfingu.

Nastavlja se elektrifikacija svih brendova i serija modela Novi, potpuno električni MINI samo je jedan iz serije elektrifikovanih modela koje će brendovi BMW i MINI lansirati u bliskoj budućnosti.

Tako je za 2018. godinu planiran BMW i8 Roadster (produkcijska verzija i8 Spyder Concepta) kao najnoviji član "i" porodice. Potpuno električni BMW X3 najavljen je za 2020, a BMW iNEXT treba da se pojavi 2021. godine.
BMW i8 Spyder Concept iz 2012.
Danas, BMW nudi širok opseg elektrifikovanih vozila, sa devet modela koji su već na tržištu. Oni se kreću od potpuno električnog BMW-a i3 do najnovijeg elektrifikovanog modela kompanije, MINI Cooper S E Countryman ALL4, plug-in hibrida koji se proizvodi u fabrici VDL Nedcar u Holandiji.

Kompanija se obavezala da 2017. proda 100.000 elektrifikovanih vozila, a ukoliko se plan ostvari ukupno će se na putevima širom sveta kretati 200.000 elektrifikovanih vozila BMW grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: