Kia Stonic zapečatio sudbinu posustale Venge

Još jedan potkompaktni mini-van odlazi u istoriju pošto ga je zamenio SUV/krosover model slične veličine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

12:09

Kia Stonic zapečatio sudbinu posustale Venge
Kia Venga

Kia ne planira novu generaciju malog MPV vozila Venga, nakon što je predstavila novi SUV Stonic.

Još nije precizirano kada će korejski proizvođač okončati proizvodnju Venge, ali je vest o njenom “gašenju” za AutoExpress potvrdio šef Kije za Evropu, Majkl Kol, na prezentaciji modela Stonic.

Kol je rekao da trenutni prodajni rezultati ne opravdavaju ulaganje u novu generaciju Venge, pogotovu posle lansiranja novog SUV-a.
Kia Venga
Tokom 2016. godine Kia je u Evropi prodala samo 26.000 primeraka modela Venga, što predstavlja svega 6% celokupne prodaje ovog proizvođača na Starom kontinentu.

Sa druge strane, Kia Stonic pripada potkompaktnom segmentu SUV/krosover modela koji se u Evropi godišnje zbirno prodaju u čak 1,1 milion primeraka, sa projekcijom rasta isporuka na 2 miliona vozila godišnje do 2020. godine.

To znači da Stonic ima mnogo veći tržišni potencijal iako ga očekuje veoma jaka konkurencija u vidu 10-ak sličnih modela, među kojima su - u Evropi veoma traženi - Renault Captur, Peugeot 2008 i Opel Mokka X.
Kia Venga
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: