Nema vozača, nema problema: Finski samovozeći minibus

Posle serije uspešno izvedenih probnih vožnji u Helsinkiju, uprava glavnog grada Finske najavila je da će minibusevi bez vozača početi redovno da saobraćaju kao deo sistema javnog transporta.

Podeli

Proizvođači automobila već godinama u svoja vozila postepeno uvode sisteme za autonomnu vožnju, koji će jednog dana omogućiti da se na ulicama nađu potpuno samovozeći modeli u kojima će i "vozač" biti samo običan putnik.

U poslednje vreme, slične tehnologije testiraju se i u teretnim vozilima i u autobusima. Finska će biti jedna od prvih zemalja u kojoj će se putnici u javnom gradskom prevoziti u minibusevima bez vozača.

Vozila na autobuskoj liniji RoboBusLine počeće da saobraćaju od jeseni u Helsinkiju, čime će biti označen prelazak sa eksperimentalne faze, na redovnu vožnju minibuseva bez vozača.

U dosadašnjim probnim vožnjama učestvovala su dva samovozeća električna minibusa EasyMile EZ10, a vožnja se odvijala na kratkim deonicama od oko pola kilometra u helsinškoj četvrti Hernesaari. Tokom testiranja, u minibusu se ipak nalazio vozač koji nije upravljao vozilom, već je bio prisutan kako bi reagovao u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Vlasti Helsinkija za sada nisu predvideli da RoboBusLine bude zamena za standardne, velike gradske autobuse koji saobraćaju na dužim linijama, već će se koristiti na kraćim relacijama u užem gradskom jezgru, nakon što se putnici dovezu u centar drugim sredstvima javnog saobraćaja.

Druga funkcija koju bi minibusevi bez vozača mogli da imaju jeste da prevoze putnike od regularnih autobuskih stanica, do njihovih domova u određanom delu grada ili kvartu, čime bi se lokalno smanjila potreba za korišćenjem automobila.

Na taj način, ova električna vozila predstavljaće nadogradnju postojećeg sistema javnog prevoza.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Honda CR-V 1.6 I-DTEC na akciji

Honda Srbija pripremila je specijalnu ponudu za model CR-V sa 1.6 dizel agregatom u Elegance NAVI paketu opreme. Ovaj model dostupan je za 25.990 evra, a uz novi automobil za sve kupce obezbeđen je i set zimskih guma.

Vesti petak 20.10. 15:18 Komentara: 39

Model 3 kasni, biće isporučeno samo 3.000 vozila 2017?

Iako je Ilon Mask pred lansiranje Modela 3 u julu najavio da će samo u decembru biti izrađeno 20.000 automobila, tempo proizvodnje je znatno usporen, pa analitičari procenjuju da će od oko 400.000 kupaca koji su do sada poručili automobil, svega njih 3.000 dobiti svoja vozila u 2017. godini.

Vesti petak 20.10. 12:31 Komentara: 20
strana 1 od 1279 idi na stranu