Hyundai Kona - novi mali SUV iz Koreje / FOTO

Posle "špijunskih" snimaka koji su se pojavili na Internetu krajem maja, Hyundai je objavio tehničke detalje i zvanične fotografije svog potkompaktnog SUV modela.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2017.

11:09

Hyundai Kona - novi mali SUV iz Koreje / FOTO

Korejski proizvođač odlučio je da novi model dobije naziv Kona, po istoimenoj oblasti na havajskom Velikom ostrvu.

Hyundai Kona imaće zadatak da pomogne kompaniji u ostvarivanju cilja da do 2021. postane vodeći azijski proizvođač automobila u Evropi. Kako kažu u Hyundaiju, prilikom razvoja ovog modela fokus je bio na poboljšanju vozne dinamike, kako bi se postavili novi standardi u segmentu malih SUV vozila.
Dizajn automobila je pre svega prilagođen mlađoj klijenteli, kao najvažnijoj ciljnoj grupi koja će kupovati ovo vozilo, kažu u Hyundaiju.

Već na prvi pogled jasno je da je korejski proizvođač napravio stilski odmak od aktuelne game svojih vozila sa namerom da se Kona vizuelno istakne i izdvoji iz gomile konkurentskih modela drugih kompaniija koji takođe spadaju u SUV “B” segment.
To je naročito primetno na prednjem delu automobila koji ima nešto agresivniji dizajn sa razdvojenim dnevnim svetlima od ostatka farova, dok maska hladnjaka izgleda kao kod novog i30.

Ova tendencija je ublažena na zadnjem delu, sa stop svetlima koja podsećaju na ona sa modela Tucson.
Kona je zasnovana na novoj mehaničkoj platformi koju deli sa sestrinskim modelom Kia Stonic, koji će takođe imati premijeru ove godine.

Automobil je dugačak 4.165 mm, širok 1.800 mm i visok 1.550 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.600 mm.

Pored standardnog prednjeg pogona, kupcima će na raspolaganju biti i opcioni pogon na sva 4 točka, što nije uvek slučaj sa modelima iz potkompaktnog SUV/krosover segmenta, pa se ova karakteristika može ubrojati u komparativne prednosti Kone.
Automobil će se najpre naći u prodaji na domaćem, korejskom tržištu, i to već tokom juna, dok će Kona u Evropu stići kasnije tokom 2017, najverovatnije nakon zvanične premijere zakazane za septembar i frankfurtski auto-salon.

Kada je reč o motorizaciji, na većini svetskih tržišta osnovna verzija biće pogonjena četvorocilindričnim 2.0 atmosferskim benzincem sa 149 ks i 179 Nm, koji će biti uparen sa šestobrzinskim automatikom. Vozilo će sa ovim agregatom od 0 do 100 km/h stizati za 10 s i razvijati maksimalnih 194 km/h.
U ponudi će biti i 1.6 litarski T-GDI turbo benzinac, takođe sa 4 cilindra, koji isporučuje 177 ks i 265 Nm.

U kombinaciji sa sedmostepenim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom, automobil će do stotke ubrzavati za 7,7 s, pre nego što dostigne najveću brzinu od 210 ks.
Kada je reč o evropskom tržištu, kupcima će biti na raspolaganju motori nešto manje zapremine i snage, kao što je trocilindarski 1.0 T-GDI turbo benzinac sa šestobrzinskim manuelnim menjačem koji proizvodi 120 ks a iz mesta do 100 km/h stiže za 12 s, uz maksimalnu brzinu od 181 km/h. Najveći obrtni moment iznosiće 172 Nm.

U Evropi će se prodavati i 1.6 litarski dizelaš.

Više detalja o evropskoj verziji modela Hyundai Kona biće dostupno kasnije tokom godine, uoči lansiranja na tržište, kada ćemo imati i informaciju o ceni vozila.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: