Kinezi postaju vlasnici još jedne evropske auto-marke

Kineski Geely, koji u svom vlasništvu između ostalog ima proizvođače automobila Volvo i London Taxi Company, kupiće 51 odsto akcija Lotusa.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

13:02

Kinezi postaju vlasnici još jedne evropske auto-marke

Nekada jedan od ponosa britanske auto-industrije, Lotus, koji je specijalizovan za proizvodnju lakih sportskih automobilia, već godinama je u posedu malezijske kompanije Proton, a uskoro će krenuti stopama Volvoa, koga je Geely preuzeo još 2010.

Zhejiang Geely Holding, kako glasi puno ime kineske kompanije, dogovorio se sa vlasnikom Protona, malezijskim DRB-Hicomom, da pored 51% vlasništva nad Lotusom, otkupi i 49,9% akcija DRB-Hicoma u Protonu. Očekuje se da će sporazum o preuzimanju Lotusa biti finalizovan u julu.

Inače, kineski Geely je vlasnik i nedavno lansiranog automobilskog brenda Lynk & Co koji će uz pomoć Volvo tehnologije razvijati i plasirati kineske modele na tržišta SAD i Evrope.

Lotus poslednjih godina prolazi kroz krizu iz koje nikako ne uspeva da se u potpunosti izvuče, a veruje se da bi Geely mogao da ga preporodi kao što je to učinio i sa kompanijom Volvo.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: