Ugledali se na Teslu – niče nova fabrika baterija

Vlasnik Mercedesa, nemačka kompanija Daimler, započela je u blizini Berlina izgradnju fabrike za proizvodnju litijum-jonskih baterija za električne automobile.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2017.

14:02

Ugledali se na Teslu – niče nova fabrika baterija

U buduću fabriku - poput one koju je američki proizvođač električnih vozila Tesla izgradio u Nevadi - Daimler će uložiti 500 miliona evra, saopštila je ta kompanija.

Pogon će se nalaziti na oko 130 km južno od glavnog grada Nemačke, a njegova izgradnja simbolično označava promenu fokusa kompanije Daimler sa konvencionalnih na automobile koji za pogon koriste električnu energiju, kao i na masovnu proizvodnju pogonskih baterija za ovu vrstu vozila.

Mercedes je još 2016. najavio da do kraja ove dekade planira da kupcima ponudi četiri nova električna modela automobila - dve električne limuzine i dva krosover/SUV vozila na struju.
Mercedesov SUV koncept na struju - Generation EQ
Prvi korak ka novoj generaciji električnih modela načinjen je na auto-salonu u Parizu, na kome je Mercedes predstavio SUV koncept na struju, Generation EQ. Ovaj automobil pokreću dva elektromotora čija ukupna snaga dostiže 402 ks, a maksimalni obrtni moment 700 Nm.

Zahvaljujući paru elektromotora, automobil ima stalni pogon na sva 4 točka.

Mercedes tvrdi da sa punim baterijama, smeštenim u podu između osovina, SUV može da pređe i do 500 km. Baterije su dizajnirane i proizvedene u okviru kompanije, Daimler, a njihov kapacitet je 70 kWh.

Prema fabričkim podacima, Generation EQ koncept u stanju je da od 0 do 100 km/h ubrza za samo 5 s.
Mercedes je odlučio da njegov prvi automobil iz nove generacije električnih vozila bude upravo SUV, zbog rastuće popularnosti modela iz ovog segmenta.

Stručnjaci predviđaju da će zahvaljujući masovnoj proizvodnji pogonske baterije u narednim godinama pojeftiniti, tako da će do 2030. cena automobila na struju biti niža od ekvivalentnog modela sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. To bi trebalo da otvori put ka masovnoj proizvodnji i prodaji električnih putničkih automobila.

Pored Damiler, izgradnju fabrika za proizvodnju baterija najavili su i grupacije Volkswagen i Renault-Nissan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: