Svetska premijera: Citroen C5 Aircross

Posle prvih fotografija koje su "procurile" na Internet, Citroen je i zvanično predstavio novi SUV model.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2017.

14:14

Svetska premijera: Citroen C5 Aircross

Citroen C5 Aircross zasnovan je na Aircross Conceptu iz 2015, čiji je futuristički dizajn malo ublažen, ali se nadovezuje na novi stilski jezik Citroena primenjen na modelima C4 Cactuss i C3.
Novi SUV je dugačak 4,5 m, širok 1,84 m a visok 1,67 m. Međuosovinsko rastojanje je 2,73 m. Zahvaljujući vešto uklopljenim zadnjim stubovima, postignut je vizuelni efekat "lebdećeg" krova.

U ponudi su alu felne dimenzija od 17 do 19 inča, u nekoliko stilskih varijanti, a mogućnosti personalizacije su dodatno proširene velikim izborom boja spoljašnjosti i tapacirunga u enterijeru.
Citroen se pobrinuo da se i putnička kabina razlikuje od konkurencije, iako unutrašnjost nije toliko ekscentrična kao eksterijer.

Unutrašnjost je izvedena u dve nijanse, a površine su u značajnom procentu presvučene kožom. Utisak je da su upotrebljeni kvalitetni materijali koji doprinese utisku da se nalazite u vozilu premijum klase.
Dizajneri su kroz čitav enterijer naglasili motiv četvorugaonih formi, pa je većina površina oblikovana na taj način, uključujući i ventilacione otvore.

Centralnu poziciju zauzima 8 inčni ekran multimedijalnog sistema, dok je analogna instrument tabla ustupila mesto velikom 12,3 ičnom digitalnom displeju.
Citroen C5 Aircross postavljen je na EMP2 mehaničku platformu koju je razvio PSA, a koju koristi i novi Peugeot 3008. Verzija koja je predstavljen na auto-salonu u Šangaju namenjena je kineskom tržištu.

Za pogon su odabrani benzinci sa 165 ks i 200 ks, upareni sa šestobrzinskim automatskim menjačem. U vrhu ponude biće Plug-in hibridna verzija, koja će osim snažnijeg od dva pomenuta benzinca imati i par elektromotora.
Ukupna kombinovana snaga hibrida iznosi 300 ks. Ovaj automobil će imati pogon na sva 4 točka, a ako se vozi samo na struju, može da pređe do 60 km.

Jedna od novina u modelu C5 Aircross je potpuno novi hidraulični sistem oslanjanja nazvan "Progressive Hydraulic Cushions", koji će značajno unaprediti udobnost u vožnji, po čemu je Citroen uvek bio prepoznatljiv u auto-industriji.
Prodaja u Kini počinje u oktobru, a kupci u Evropi će morati da čekaju na C5 Aircross do 2018. godine.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: