Norveška bez benzinaca i dizelaša od 2025.

Norveške vlasti žele da se od 2025. u toj zemlji prodaju isključivo automobili sa električnim pogonom, odnosno Plug-in hibirdi, i vozila koja koriste vodonične gorivne ćelije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

14:18

Norveška bez benzinaca i dizelaša od 2025.
Opel Ampera-e

Iako se ovaj cilj na prvi pogled čini previše ambicioznim, zahvaljujući dosadašnjim naporima države i brojnim pogodnostima i subvencijama u kojima uživaju oni koji se odluče za kupovinu ekološki prihvatljivih automobila, tržišni udeo električnih vozila u prodaji novih četvorotočkaša trenutno iznosi 37%.

Kompanije i građani u Norveškoj stimulišu se da nabavljaju električne automobile kroz poreske olakšice i druge beneficije poput korišćenja žute trake u gradovima, besplatnog parkiranja u gradskim centrima i oslobađanja od plaćanja putarine.
Nissan Leaf
Sa druge strane, automobili sa konvencionalnim motorima koji više zagađuju dodatno su oporezovani, pa su maloprodajne cene takvih vozila praktično izjednačene sa cenama električnih modela, što stimuliše kupce da se sve više okreću elektroautomobilima.

Iako će postepeno doći do izmene sistema subvencionisanja, očekuje se da će se tržište električnih automobila u međuvremenu dalje razvijati, pa norveški parlament veruje da je cilj da se od 2025. prodaju isključivo ekološki prihvatljivi automobili moguće ostvariti.

Krajem 2016. na putevima Norveške bilo je oko 100.000 vozila na struju, a do 2020. taj broj će porasti na 250.000. Takođe, u planu je da se paralelno sa rastom prodaje unapredi i infrastruktura, pa bi do kraja ove dekade na svakih 10 elektroautomobila trebalo da dođe po jedan javni punjač - ukupno 25.000 u celoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: