Finci priskočili u pomoć Mercedesu

Jedna od nekoliko fabrika u svetu koje ne pripadaju vlasniku Mercedesa, nemačkom Daimleru, a u kojima se izrađuju automobili sa "trokrakom zvezdom" nalazi se na severu Evrope, u Finskoj.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

12:43

Finci priskočili u pomoć Mercedesu

Finska kompanija Valmet započela je u svojoj fabrici Uusikaupunki proizvodnju Mercedesa GLC. Ovaj model nije prvi Mercedes koji se izrađuje u Finskoj, s obzirom da se od 2013. tamo proizvodi i A klasa. Sada će se tom kompaktnom automobilu pridružiti novi SUV, koji je u gami Mercedesa nasledio nekadašnji GLK.

Nemački Daimler odlučio je da sklapanje modela GLC poveri Fincima kako bi povećao kapacitete i zadovoljio rastuću tražnju za ovim SUV vozilom, koje se primarno proizvodi u fabrici u Bremenu.

Inače, Valmet nije jedina kompanija koja izrađuje vozila po ugovoru za Daimler. Tako se, na primer, Mercedes G klase proizvodi u Austriji, u pogonima Magna Steyr, gde su se ranije proizvodili i modeli E i M klase. Mercedes R klase izrađivao se u fabrici kompanije AM General u Sjedinjenim Državama, dok se Mercedes CLK sklapao u fabrici firme Karmann u Nemačkoj.
Mercedes GLC predstavljen je 2015. godine kao naslednik modela GLK
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: