Sud naložio Škodi da obešteti kupca zbog VW dizel afere

Sud u Nemačkoj doneo je odluku da proizvođač automobila mora da plati 26.500 evra vlasniku modela Škoda Yeti 2.0 TDI iz 2013. Motor ovog vozila pripada seriji Volkswagenovih dizelaša kod kojih je 2015. otkriveno da imaju uređaj za lažiranje merenja emisije štetnih gasova.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

11:59

Sud naložio Škodi da obešteti kupca zbog VW dizel afere

Kako piše Automotive News, vlasnik Škode se za svoje pravo na obeštećenje izborio tek nakon sudskog procesa, a ovo je već druga takva odluka pravosudnih organa u Nemačkoj u poslednjih mesec dana. Ovakav trend mogao bi da dovede do niza privatnih tužbi u kojima bi vlasnici automobila sa spornim VW dizel motorima u Nemačkoj svoja prava potražili na sudu.

Vlasnik Škode Yeti sa TDI motorom kupio je svoje vozilo 2013. godine. Nakon dizel afere, ovaj 68-godišnjak bio je zabrinut da će njegovom automobilu zbog toga opasti vrednost i odlučio je da tuži sudu Volkswagen, koji je vlasnik češke marke, i Škodu.

Sud je doneo odluku u korist tužitelja i naložio je da mu se isplati puna cena novog vozila. U obrazloženju presude navodi se da je slučaj prevare sa emisijom izduvnih gasova dizel motora sličan aferi iz 2013. kada je u smrznutim lazanjama u Evropi pronađeno nedozvoljeno konjsko meso.

"Upotreba prevarantskog softvera je krupna odluka koja je dovela do ogromnih ekonomskih posledica i teško da se može pripisati samo službenicima nižeg ranga u kompaniji", naveo je sud.

Portparol Volkswagena saopštio je da taj proizvođač veruje da će odluka o obeštećenju biti oborena nakon žalbe koju su podneli, pozivajući se na slične presude donete u Kelnu i Elvagenu.

Saznajte više o Volkswagenovom dizel skandalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: