Nove baterije se pune za 20 min, nude vožnju od 600 km

Samsung je najavio da će do 2020. ponuditi proizvođačima električnih automobila sledeću, unapređenu generaciju litijum-jonskih pogonskih baterija.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

11:18

Nove baterije se pune za 20 min, nude vožnju od 600 km
Foto: BMW i3 (ilustracija)

Mala autonomija u vožnji jedna je od glavnih prepreka većoj zastupljenosti električnih vozila u drumskom saobraćaju. Samsung tvrdi da će ovaj problem biti znatno ublažen kada se na tržištu pojave njihove nove pogonske baterije za elektroautomobile.

Kako kažu u toj kompaniji, zahvaljujući novoj tehnologiji, litijum-jonske baterije sledeće generacije obezbeđivaće autonomiju od 600 km. Osim toga, uz pomoć brzih punjača baterije će moći da se dopune za 20-ak minuta.

Čak i 80% dopunjenosti baterije garantovaće da električni automobili mogu da pređu 500 km, a vreme potrebno za ovu dopunu iznosiće svega nekoliko minuta, odnosno, onoliko, koliko je vozaču na stanici potrebno da izađe iz vozila i uzme kafu za poneti.

Nove baterije izrađivaće se u Samsungovoj novoj fabrici u Mađarskoj, u koju je uloženo 357 miliona dolara. Godišnji kapacitet ovog pogona biće 50.000 kompleta baterija za električna vozila, a kompanija će snabdevati modele kao što su BMW i3, Tesla Model 3 i Fordovi automobili na struju.

Sledeća generacija Samsungovih pogonskih baterija za elektroautomobile pojaviće se na tržištu do kraja ove dekade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: