Novi Aventador ima 740 ks i upravljanje na 4 točka

Lamborghini je objavio fotografije i tehničke detalje restilizovanog Aventadora S, koji je u odnosu na prethodnika dobio injekciju snage u vidu dodatnih 40 konjskih snaga.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2016.

13:17

Novi Aventador ima 740 ks i upravljanje na 4 točka

Italijanski proizvođač iskoristio je redizajn svog top modela da pored estetskih intervencija izvrši i druga unapređenja na vozilu, a osveženi automobil dobio je dodatak "S" u imenu.

Dizajn spoljašnjosti Aventadora S izveden je pod uticajem Superveloce (SV) verzije, tako da automobil sada izgleda agresivnije zahvaljujući naglašenijem prednjem spliteru i potpuno preoblikovanom braniku, te većim otvorima za vazduh.
Slično je i pozadi gde nailazimo da novi, masivniji difuzor, koji treba da poboljša protok vazduha i stvori veću silu prijanjanja (downforce).

Centralno smešteni završetak izduvnog sistema sastoji se od tri segmenta postavljena u trougaonu formu, a Lamborghini tvrdi da je novi izduv za 20% lakši od prethodnog.
Aktivni zadnji spojler automatski se izvlači u zavisnosti od brzine automobila i odabranog moda vožnje, a ima tri predefinisana položaja. U kompaniji kažu da Aventador S zahvaljujući svim aerodinamičkim unapređenjima ima čak 130 odsto veći downforce na prednjoj osovini u poređenju sa prethdonim modelom.

Pozadi je povećenje sile prijanjanja nešto manje nego napred, ali je downforce i u ovom slučaju veći nego ranije i to za 50%.
Restilizovani Aventador pored dodatnog slova "S" dobio je i novu oznaku LP 740-4. To znači da je postojeći atmosferski 6.5 V12 optimizovan tako da isporučuje 740 konjskih snaga (40 ks više nego pre), odnosno 544 kW.

Motor je povezan sa sedmostepenim ISR menjačem, a snaga se kao i do sada prenosi na obe osovine, odnosno sva 4 točka. Uprkos dodatnim "konjima", maksimalni obrtni moment ostao je nepromenjen (690 Nm pri 5.500 o/min), ali u Lamborghiniju kažu da su povećali maksimalni broj obrtaja motora sa 8.350 o/min na 8.500 o/min.
Ubrzanje od 0 do 100 km/h isto je kao i kod prethodnika, 2,9 s, dok je maksimalna brzina automobila takođe nepromenjena i iznosi 350 km/h.

U italijanskom proizvođaču posebno ističu podatak da je Aventador S prvi produkcijski model Lamborghinija sa sistemom upravljanja na sva 4 točka, što će poboljšati agilnost vozila i stabilnost u krivinama i prilikom skretanja, kako pri manjim tako i pri velikim brzinama.

Aventador S opremljen je Pirelli P Zero pneumaticima koji imaju za cilj da poboljšaju upravljivost i prijanjanje automobila, ali i da povećaju efikasnost karbon-keramičkih kočnica, koje su inače standardni deo opreme restilizovanog modela. Lamborghini je saopštio da se automobil od 100 do 0 km/h zaustavlja za 31 metar.
Redizajnirani Aventador u kabini ima novu digitalnu instrument tablu, a vozač može odabrati jedan od nekoliko programiranih prikaza: Strada, Sport, Corsa i Ego.

Kada je reč o mutimediji, Apple CarPlay dolazi kao standrad, dok se opciono može naručiti i telemetrijski sistem.

Lamborghini Aventador S na tržište stiže u proleće 2017, po ceni od 281.555 evra.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: