Nova Mercedesova zver - E63 AMG sa 612 ks!

Mercedesovo AMG odeljenje objavilo je tehničke detalje i fotografije nove najsnažnije limuzine E klase.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

13:54

Nova Mercedesova zver - E63 AMG sa 612 ks!

Pomalo u senci prezentacije pik-ap Concepta X klase, stiže informacija da je nemački proizvođač predstavio model E63 i E63 S, kao najsnažniji i najbrži primerak E klase u istoriji.

Zasnovane na novom Mercedesu E klase sedan, AMG verzije više ne koriste 5.5 litarski bi-turbo V8, već umesto njega snagu dobijaju od, takođe bi-turbo, ali ovog puta 4.0 litarskog V8 agregata, dok je 4Matic pogon na sva četiri točka standardan.
Osnovni E63 iz osam cilindara raspoređenih u "V" poziciju razvija 571 ks (420 kW) i 750 Nm, dok snažniji E63 S raspolaže sa čak 612 ks (450 kW) i 850 Nm.

Slabija verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 s, dok je jačem modelu za dostizanje "stotke" iz stanja mirovanja potrebno 3,3 s. Obe varijante imaju postavljen limit kada je reč o maksimalnoj brzini, pa ona iznosi 250 km/h. Doduše, kroz opcioni AMG Driver paket moguće je podići brzinsko ograničenje na 300 km/h.
Ako vlasnik Mercedesa E63 želi da smanji potrošnju kako bi uštedeo na gorivu, on to može da uradi pomoću sistema za deaktivaciju cilindara, pa se V8 pritiskom na dugme pretvara u skromniji četvorocilindarski motor.

Ova opcija dostupna je kroz Comfort mod, u rasponu između 1.000 i 3.250 o/min. Inače, snaga se na sva 4 točka prenosi putem devetostepenog Speedshift MCT (Multi Clutch Technology) menjača, a komande za promenu brzina nalaze se na volanu.
Iako Mercedes ne nudi verziju samo sa zadnjim pogonom, vozači će na neki način moći da je simuliraju pomoću takozvane "Drift" funkcija". Kada se odabere ova opcija, snaga se isključivo šalje na zadnju osovinu, kao kod automobila sa pogonom na zadnje točkove.

Drift opcija se aktivira kada je auto u trkačkom, "Race" modu, pri čemu se isključuje ESP, a menjač automatski prebacuje u manuelni program rada.

Kupcima će biti ponuđeni i brojni doplatni paketi, uključujući specijalno podešeni Air Body Control sistem oslanjanja, elektromehanički sportski upravljački sistem koji reaguje na brzinu vozila, trostepeni ESP...
Za bezbedno zaustavljanje stara se kočni sistem koji se sastoji od diskova promera 360 mm u standardnoj verziji, dok su za E63 S predviđeni kočni diskovi prečnika 390 mm.

Opciono, mogu se naručiti i keramički diskovi od 402 mm napred i 360 mm pozadi.

Mercedes E63 isporučuje se sa specijalnim alu felnama od 19 inča, dok S verzija ima 20 inčne točkove.
Od standardne limuzine E klase, AMG verzije razlikuju se i po posebnom izduvnom sistemu čiji se završetak sastoji od 4 cevi, kao i po diskretnom zadnjem spojleru i agresivnijem aerodinamičkom paketu.

Svetska premijere je zakazana za novembarski salon automobila u Los Anđelesu, nakon čega će početi prodaja u Evropi. Cene će biti saopštene naknadno.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: