Auto vozite samo 1h? Iznajmite ga tokom preostala 23h

U mnogim projekcijama budućnosti auto-industrije predviđa se da će se, kada putnička vozila jednom postanu autonomna, automobili "deliti" na dnevnoj bazi između više korisnika.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

10:00

Auto vozite samo 1h? Iznajmite ga tokom preostala 23h

Iako automobilima i dalje upravljaju ljudi, a na samovozeće četvorotočkaše ćemo po svemu sudeći još pričekati, Mercedes je odlučio da ideju o iznajmljivanju automobila drugima pretoči u stvarnost već sada.

Od novembra, vlasnici novih Mercedesovih modela u Nemačkoj imaće mogućnost da u okviru novog servis iznajmljuju svoj automobil drugim vozačima, kada im nije potreban

"Ako to želite, kreiraćemo profil vašeg automobila, zajedno sa fotografijama vozila, koje će biti dostupne na uvid drugim korisnicima servisa. Sledeće što treba da uradite je da u profil unesete termine kada je vozilo slobodno za korišćenje. Tada će oni koji žele da ga voze, uz nadoknadu, moći da se prijave, a automobil će iznajmiti, otključati i voziti pomoću smartfona", objašnjava za Motoring principe rada servisa za deljenje Mercedes automobila prvi čovek te kompanije, Diter Ceče.

Ceče veruje da će ovaj sistem postati popularniji kada se poveća broj električnih automobila na putevima i ulicama gradova.

"Naš automobili su u proseku parkirani gotovo 23 sata dnevno. Zašto to vreme ne bismo iskoristili da zaradimo dodatni novac kroz iznajmljivanje onima kojima su u tom periodu potrebni?", zaključuje Diter Ceče.

Da li biste pristali da iznajmljujete svoj automobil drugim korisnicima ako vam sistem garantuje naplatu i sigurnost?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: