Renault Zoe za 2017: Do 400 km sa punim baterijama

Francuski proizvođač unapredio jesvoj najprodavaniji električni model uoči nastupa na pariskom auto-salonu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

11:33

Renault Zoe za 2017: Do 400 km sa punim baterijama
Renault Zoe (ilustracija)

Prve informacije procurile su u javnost uoči zvanične premijere, a najvažnija novost je da će verzija sa produženim radijusom kretanja (Zoe ZE 40) i baterijom kapaciteta 41 kWh moći da pređe i do 400 km, pre nego što automobil ostane bez struje.

Ipak, treba imati u vidi da je ova procena zasnovana na Novom evropskom voznom ciklusu (NEDC, aktuelni standard za poređenje vozne autonomije različitih vozila), za koji se smatra da pruža nešto optimističnije rezultate nego, recimo, američki EPA standard. Renault tvrdi da će u realnim uslovima eksploatacije Zoe ZE 40 moći da pređe oko 300 km, bez zaustavljanja radi dopune baterija.

Novi paket baterija razvijen je u kompaniji LG Chem, a njihova masa i zapremina ista je kao kod paketa kapaciteta 22 kWh. To je postignuto zahvaljujući optimizaciji pakovanja ćelija koje sačinjavaju baterije, čime je povećana njihova energetska gustina, umesto da se prosto dodaju novi moduli koji bi zauzeli više prostora u vozilu, ali i uticali na povećanje ukupne mase automobila.
Renault Zoe (ilustracija)
Osim izvršenih intervencija na baterijama, Renault je Zoe opremio i snažnijim elektromotorom koji isporučuje 88 ks (65 kW), što je za 11 ks više od prethodnika.

S obzirom da je dokument sa specifikacijama procurio iz Holandije, poznata je i cena za to tržište - unapređeni Zoe koštaće 31.890 evra.

U prodaji će se zadržati i stari model, sa baterijom od 22 kWh i autonomijom do 240 km, prema NEDC standardu, odnosno do 145 km u realnim uslovima vožnje. Ova verzija koštaće 29.390 evra, što je samo 2.500 manje od novog modela.

Renault Zoe je najprodavaniji evropski elektroautomobil sa 18.453 prodata primerka u 2015. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: