Bunker na 4 točka: Mercedes Maybach S600 Pullman Guard

Mercedes je predstavio blindiranu verziju najluksuznije Maybach limuzine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

15:30

Bunker na 4 točka: Mercedes Maybach S600 Pullman Guard

S obzirom da je Mercedes Maybach S600 Pullman namenjen državnicima i VIP ličnostima koje zahtevaju posebne mere zaštite od eventualnih napadača, proizvođač je na tržište izbacio oklopljenu, Guard varijantu ovog automobila dugačkog 6,5 m.

Vozilo ima sertifikat za najviši balistički nivo zaštite, VR9, što znači da je pored puščane paljbe u stanju da izdrži i udar manje eksplozivne naprave. Putnici u kabini bezbedni su čak i ako na rastojanju od 2 metra od vozila eksplodira 15 kg TNT-a.
Da bi VIP ličnosti bile zaštićene od potencijalnog agresora, bilo je neophodno ugraditi dodatne čelične elemente u karoserijske panele, pa je ukupna masa vozila porasla na 5,1 tonu. Na primer, vrata su toliko teška da se u njima nalaze specijalni elektromotori kako bi se lakše otvarala.

Ojačana je i struktura poda, za slučaj da napadači odluče da aktiviraju eksplozivnu napravu ispod vozila.
Iako modifikovani S600 Pullman Guard ima karakteristike vozila koje bi moglo da izdrži borbena dejstva u ratnoj zoni, ovaj automobil spolja izgleda kao i "obični" Mercedes Maybach bez balističke zaštite.

Takođe, zadržan je sav luksuz u kabini, koji je dostupan i u regularnoj verziji ovog modela.
Za pogon je upotrebljen 6.0 V12 bi-turbo sa 530 ks (390 kW) i 830 Nm, a zbog velike mase, maksimalna brzina automobila elektronski je ograničena na 160 km/h.

Vrhunski nivo luksuza i zaštite ima i svoju cenu, pa je za Mercedes Maybach S600 Pullman Guard u Nemačkoj potrebno izdvojiti oko 1,4 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: