Premijera: Honda Civic hečbek za 2017.

Honda je objavila tehničke detalje i fotografije novog Civica za evropsko tržište.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

13:07

Premijera: Honda Civic hečbek za 2017.

Dizajn automobila nije iznenađenje, s obzirom da se serijska verzija praktično ne razlikuje od prototipa prikazanog u martu 2016. na sajmu automobila u Ženevi.

Kao i Civic hečbek za američko tržište, i evropska verzije proizvodiće se u Svindonu, u Velikoj Britaniji. Nova generacija je čak 130 mm duža, 30 mm šira i 20 mm niža od prethodnika, ali u Hondi tvrde da su, zahvaljujući lakšoj mehaničkoj platformi uspeli da smanje masu vozila uz povećanje krutosti i smanjenje uvijanja u vožnji.
Veća dužina automobila i međuosovinsko rastojanje odrazilo se i na porast komfora za putnike na zadnjim sedištma koji su dobili dodatnih 30 mm prostora za noge. Honda se ovog puta odrekla modularnog "Magic Seats" sistema prilikom konstrukcije zadnjih sedišta, pa se sedalni deo više ne može preklapati nagore, a naslon je deljiv u odnosu 60:40.

Zapremina prtljažnika ostala je na nivou prethodnika i iznosi 478 l u osnovnoj konfiguraciji sa uspravljenim zadnjim naslonima.
Kao što smo videli na prototipu, dizajn enterijera značajno je promenjen. Centralna konzola je naglašenija, a ekran multimedijalnog sistema, umesto na vrhu instrument table, nalazi se ispod centralnih ventilacionih otvora.

Ukupni utisak je da je kabina konvencionalnije oblikovana nego na još uvek aktuelnoj verziji Civica.
Instrument tabla sastoji se od trodelnog digitalnog displeja, a najvažniji podaci prikazuju se u formi analognih brojčanika.

Kupci će moći da biraju između tri audio sistema, od kojih će onaj najskuplji imati 180 vati i 11 zvučnika. Multimedijalni uređen kompatibilan je sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima, pa je olakšana integracija smartfon uređaja, a Garmin navigacija sa uključenim petogodišnjim besplatnim apdejtom mapa dostupna je uz doplatu.
Spisak elektronskih sistema asistencije koji povećavaju bezbednost u vožnji, između ostalog obuhvata adaptivni tempomat, sistem za održavanje u saobraćajnoj traci kojom se automobil kreće, upozorenje na mogući sudar, uz automatsko kočenje kako bi se nesreća sprečila ili ublažile njene posledice, detekciju drugog vozila u mrtvom uglu...
Za sada je poznato da će novi Civic u Evropi imati u ponudi tri motora. Novi trocilindarski 1.0 litarski turbo benzinac proizvodiće 129 ks i 200 Nm, dok oni koji žele snažniji benzinski agregat mogu da se opredele za četvorocilindarsku 1.5 litarsku VTEC jedinicu sa 182 ks i 260 Nm. Snaga će se na točkove standardno prenositi pomoću šestobrzinskog manuelnog menjača, a na raspolaganju je i opcioni CVT prenosni sistem.

Dizelaše će predstavljati poznati, 1.6 litarski i-DTEC turbo motor, koji je u aktuelnom modelu isporučivao 120 ks. U Hondi kažu da će ova pogonska jedinica biti pojačana i unapređena, kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida.

Nova Honda Civic biće izložena na predstojećem sajmu automobila u Parizu, a u prodajne salone najverovatnije stiže početkom 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: