Koliko izbor guma utiče na emisiju ugljen-dioksida

Jedan od vodećih proizvođača guma, Goodyear, ističe uticaj najnovijih dostignuća u razvoju pneumatika za teretnjake kao važan doprinos smanjivanju emisije ugljen-dioksida koja potiče od privrednih vozila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

13:05

Koliko izbor guma utiče na emisiju ugljen-dioksida
Foto: Goodyear (ilustracija)

Emisija ugljen-dioksida neposredno je povezana sa potrošnjom goriva, zato Goodyear pri razvoju pneumatika poklanja veliku pažnju nastojanjima da se smanji njihov otpor kotrljanja i time omogući manja potrošnja goriva. Rezultati su niži troškovi za gorivo i smanjene emisije CO2, a zahvaljujući uvođenju etikete EU za pneumatike, od 2012. godine podatak o efikasnosti pneumatika na tom području je jasno vidljiv.

Kada bi, recimo, teretne pneumatike koji su na etiketi EU za stepen iskorišćenja goriva svrstani u klasu C, zamenili pneumaticima klase B, godišnje bi se po šleperu, u proseku, postiglo smanjenje emisije CO2 od 3,2 tone. Istovremeno, na gorivu bi se uštedelo više od 1.300 evra po vozilu.
Grafika: Goodyear
U studiji koju je nedavno predstavio Evropski savez proizvođača automobila (ACEA) navodi se da bi celovitim pristupom koji uključuje sve aktere u sektoru drumskog transporta (i proizvođače guma), mogao da se postigne znatno veći stepen smanjenja emisije CO2 (kod teretnih vozila do 3,5 procenta) - nego u slučaju da je fokus isključivo na nabavci novih teretnih vozila.

Jedan od ključnih elemenata za postizanje tog cilja je da se na postojeće kamione u Evropi montiraju pneumatici koji omogućavaju manju potrošnju goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: