Zavirite u budućnost Citroena: Cxperience Concept FOTO

Francuski proizvođač izlaže da predstojećem auto-salonu u Parizu raskošnu limuzinu da hibridnim pogonom, pod nazivom Cxperience.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

11:52

Zavirite u budućnost Citroena: Cxperience Concept FOTO

Citroen je decenijama bio poznat po luksuznim limuzinama koje je su se razlikovale od konkurencije po nesvakidašnjem dizajnu ali i inovativnim tehnološkim rešenjima. Sudeći na osnovu koncepta Cxperience, niz koji je prekinut gašenjem modela C6 mogao bi da se nastavi ako Citroen odluči da kupcima ponudi produkcijsku verziju ovog automobila. Naime, mesto u vrhu game modela francuske marke upražnjeno je od 2012, kada je prestala proizvodnja Citroena C6. Koncept Cxperience, sa kojim proizvođač stiže na pariski sajam automobila u oktobru, opremljen je Plug-In hibridnim pogonom i "upakovan" je u futuristički dizajn.

Automobil je postavljen na masivne 22 inčne točkove a karakterišu da linije luksuzne sportske limuzine, sa minimalističkim rešenjima u kabini.
Dugačak 4,85 m, Cxperience raspolaže sa komfornim međuosovinskim rastojanjem od oko 3 m. Kao i kod mnogih sličnih konceptnih rešenja, zadnja vrata otvaraju se unazad, što uz odsustvo B stubova garantuje lak pristup nisko postavljenim sedištima.

Plug-In hibridni sistem sastoji se od benzinca, čije specifikacije nisu precizirane (u Citroenu kažu da proizvodi između 150 i 200 ks), i elektromotora od 109 ks (80 kW). Prema rečima ljudi iz kompanije, dva agregata u kombinovanom režimu rada isporučuju oko 300 "konja".

Za prenos snage koristi se poprečno postavljeni osmobrzinski automatski menjač, smešten između benzinskog i električnog motora. Snaga benzinca šalje se na prednju, a elektromotora na zadnju osovinu.
Ako se vozi isključlivo na struju, Cxperience može da pređe i do 60 km, pre nego što se pogonske baterije isprazne. Proizvođač tvrdi da njihovo punjenje do punog kapaciteta na kučnoj utičnici traje oko 4,5 sati.

Uz pomoć specijalnog, brzog punjača, ovaj postupak skraćuje se na manje od 2,5 sati.
Putnička kabina, u koju udobno mogu da se smeste 4 osobe, ima futuristički izgled. U Citroenu tvrde i da su "pametnim pozicioniranjem pogonskog i prenosnog sistema" uspeli da obezbede i veliki prtljažni prostor, kako bi u potpunosti zadovoljili potrebe putnika za smeštajem stvari na dužim putovanjima.

Navodi se i da su u unutrašnjosti automobila upotrebljeni premijum materijali, a počast starijim Citroenima odata je kroz upravljač čiji je stub sa volanom povezan samo pomoći jednog kraka.
Poput mnogih futurističkih konceptnih vozila i Cxperience je opremljen velikim ekranom multimedijalnog sistema, koji u ovom automobila zauzima najveći deo komandne table, i preko koga se praktično kontrolišu sve funkcije vozila.

Klasični retrovizori zamenjeni su kamerama, a vozač saznanje o tome šta se događa na putu iza njega dobija pomoću malih displeja koji se nalaze u vratima.

Više detalja biće poznato početkom oktobra, nakon zvanične prezentacije koncepta, a do tada pogledajte galeriju fotografija ovog automobila:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: