Grad sa 5 miliona motociklista hoće da zabrani motore

Vlasti u Hanoju planiraju da do 2025. potpuno proteraju dvotočkaše sa ulica glavnog grada Vijetnama, kako bi se smanjile gužve i zagađenje vazduha.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2016.

09:50

Grad sa 5 miliona motociklista hoće da zabrani motore
Thalling55/Flickr

Foto: Thalling55/Flickr

Stanovnici azijskih metropola oslanjaju se u velikoj meri na pristupačna i mobilna lična prevozna sredstva, poput jeftinih motocikala i skutera, a Hanoj nije izuzetak. Procenjuje se da u vijetnamskoj prestonici saobraća 4,9 miliona motorizovanih dvotočkaša.

Broj motocikala i skutera u velikoj je ekspanziji, pa je tokom 2015. svakog meseca registrovano između 8.000 i 20.000 novih vozila. Gradski zvaničnici računaju da će do kraja ove dekade na ulicama Hanoja biti blizu 7 miliona dvotočkaša, što će znatno povećati ionako velika zagušenja u saobraćaju i zagađenje vazduha. Zbog toga razmatraju rigorozne mere - da sa ulica proteraju sva motorna vozila na dva točka.

Da bi se ovaj plan sproveo u delo, vlasti najpre treba da unaprede sistem javnog prevoza. Trenutno, u Hanoju saobraća oko 1.000 autobusa, kojima se mesečno preveze 27 miliona putnika. U planu je povećanje broja autobuskih linija ali i izgradnja šest novih linija metroa.

Osim toga, u okviru proširenja putne infrastrukture, u narednih 14 godina trebalo bi izgraditi i 18 novih mostova u gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: