Rimac testira električni superautomobil na vojnoj pisti

Hrvatski proizvođač supersportskog elektromobila Concept One objavio je video koji je nastao tokom brzinskih testova ovog modela na pisti jednog vojnog aerodroma u toj zemlji.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

12:57

Rimac testira električni superautomobil na vojnoj pisti
Screenshot YouTube

Prilikom razvoja sportskog automobila proizvođači često testiraju svoj model na trkačkoj stazi kako bi mogli da izvrše korekcije, unapređenja i, na kraju, fina podešavanja vozila. Ipak, ponekad ni to nije dovoljno, naročito kada treba sprovesti ekstremne brzinske i manevarske testove.

Kompanija Rimac zatražila je dozvolu od Ministarstva odbrane Hrvatske za korišćenje piste jednog od vojnih aerodroma u toj zemlji, radi ispitivanja performansi Concepta One.

Ministarstvo im je izašlo u susret, a proizvođač se vlastima zahvalio prigodnim video klipom u kome su izmontirane scene sa testiranja: Podsećamo, Concept One dobija pogon od 4 elektromotora - svaki pokreće po jedan točak. Ukupna kombinovana snaga dostiže 1.088 ks (800 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 1.600 Nm. Zahvaljujući konfiguraciji sa 4 elektromotora, Concept One ima pogon na sva 4 točkan.

Sistem sadrži i opciju regenartivnog kočenja, čime se vraća deo utrošene električne energije i ujedno štede skupe karbon-keramičke kočnice. Elektromotori se napajaju iz baterije kapaciteta 82 kWh, a automobil ukupne mase 1.850 kg u stanju je da od 0 do 100 km/h ubrza za 2,6 s.

Do 200 na sat stiže za svega 6,2 s, a do 300 km/h za 14,2 s - pre nego što se brzinomer zaustavi na maksimalnih 355 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: