Novi Hyundai na vodonik stiže 2018.

Hyundai je najavio da će na Zimskim olimpijskim igrama, koje će se 2018. održati u Južnoj Koreji, predstaviti potpuno novi model sa pogonom na vodonične gorivne ćelije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

13:30

Novi Hyundai na vodonik stiže 2018.
Hyundai ix35 na vodonik iz 2013.

U korejskoj kompaniji smatraju da je ovo veliko sportsko takmičenje idealna prilika za promovisanje najnovijih tehnoloških dostignuća na polju pogona na vodonik u automobilima.

Hyundai nije otkrio o kakvom modelu se tačno radi, ali je nagovešteno da će vozilo imati karakteristike krosover ili SUV automobila. Navodi se da će, u odnosu na model ix35 sa gorivnim ćelijama iz 2013, novo vozilo imati manje i lakše gorivne ćelije, ali i manje baterije i elektromotor.

(Vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama kreću se u stvari uz pomoć elektromotora i baterija, ali se neophodna električna energija dobija hemijskom reakcijom vodonika i kiseonika.)

Uprkos manjim dimenzijama elemenata pognskog sistema, u Hyundaiju tvrde da će novi model imati veću izlaznu snagu od pomenutog ix35 sa gorivnim ćelijama. Nakon premijere koja je planirana za 2018, vozilo će na tržište stići do 2020. godine.
Kompanija Hyundai najavila je pravu ofanzivu ekološki prihvatljivih vozila. Do 2020. na putevima širom sveta trebalo bi da se nađe čak 28 "eko" modela marki Hyundai, Genesis i Kia (sva tri brenda su u vlasništvu Hyundaija).

U planu je 10 hibrida, 8 elektromobila, 8 Plug-In hibrida i dva modela sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: