Norvežani planiraju da grade plutajuće podvodne tunele

Norveška vlada planira da izdvoji 25 milijardi dolara za ambiciozni projekat izgradnje više plutajućih podvodnih tunela koji će biti postavljeni u fjordove širom ove zemlje.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

08:46

Norvežani planiraju da grade plutajuće podvodne tunele

Tuneli bi se sastojali od dve paralalne "cevi", a u svakoj od njih saobraćaj motornih vozila odvijao bi se samo u jednom smeru. Za razliku od klasičnih podvodnih tunela, koji se grade na morskom dnu ili se buše u tlu ispod dna, norveški bi se nalazili na dubini od oko 30 m i bili bi pričvršćeni za masivne pontone na površini vode.

Ovo inžinjersko rešenje predloženo je jer je u Norveškoj zbog velike dubine morskih zaliva (fjordova), od kojih su neki kilometar duboki, nemoguće graditi klasične tunele.

Plutajući tuneli predstavljali bi takođe alternativu mostovima, od čije izgradnje se odustalo zbog prevelike širine pojedinih fjordova, ali i nepovoljnih klimatskih uslova u Norveškoj kojima bi mostovi bili izloženi.
S obzirom da građevine ovog tipa do sada nikad nisu konstruisane, inženjeri tek treba da utvrde da li je ideju moguće sprovesti u delo.

U slučaju da se odobri njihova izgradnja, prvi automobili bi mogli da krenu kroz tunele tek oko 2035. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: