Upoznajte Olli - električni minibus bez vozača (FOTO)

Američka kompanija Local Motors napravila je potpuno autonomno električno vozilo za prevoz 12 osoba.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.06.2016.

14:18

Upoznajte Olli - električni minibus bez vozača (FOTO)

Local Motors smo upoznali 2015. kada je javnosti predstavio automobil odštampan na 3D printeru. Godinu dana kasnije, ova firma u usponu proizvela je prvi samovozeći električni minibus - nazvan Olli, koji može da preveze do 12 ljudi.
Opremljen LIDAR (Light Detection and Ranging) tehnologijom, kamerama i senzorima, zahvaljujući čemu automobil dobija informacije o svetu oko sebe, Olli je u stanju da samostalno pređe unapred zadatu rutu.

Vozilo teško 1,5 tona, za pogon koristi elektromotor koji proizvodi 30 kW i razvija 125 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prema podacima proizvođača, Olli je u stanju da razvije za sada skormnih 20 km/h, i da pređe do 50 km, pre nego što se baterije isprazne.
Iako performanse možda na prvi pogled ne deluju ubedljivo, to je sasvim dovoljno za tip vozila koje bi se, na primer, koristilo u univerzitetskim kampusima, velikim hotelskim kompleksima, kao i za turističke obilaske znamenitosti u velikim gradovima.

Prvi primerak ovog minibusa saobraća u američkoj saveznoj državi Merilend. Vožnju za sada nadgleda operater, koji je tu za slučaj nepredviđenih okolnosti. I dok se u svetu još uvek vode rasprave o zakonima koji će regulisati saobraćaj "automobila bez vozača" u budućnosti, Local Motors je saopštio da će preuzeti potpuno odgovornost za eventualni incident koji bi izazvao Olli.
Do kraja godine kompanija će napraviti još jedno vozilo koje će saobraćati u Las Vegasu, dva minibusa za klijente u Floridi i četiri primerka koja će na put preko okeana, u Dansku.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: