Sad bi i VW da gradi fabriku baterija za elektromobile

Nemački automobilski gigant namerava da uloži milijarde evra u izgradnju fabrike za proizvodnju pogonskih baterija za vozila na struju, piše Handelsblatt.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

14:40

Sad bi i VW da gradi fabriku baterija za elektromobile
Foto: VW

Pozivajući se na izvor iz kompanije, ovaj nemački list navodi da bi jedna takva fabrika pomogla Volkswagenu da u budućnosti, za koju sprema veći broj električnih modela, bude nezavisan od azijskih snabdevača, kao što su Samsung, LG i Panasonic. Ove tri kompanije do sada su dominirale na tržištu pogonskih baterija za elektrimobile, a Panasonic je ujedno i partner Tesla Motorsa u njegovoj "gigafabrici" u Nevadi.

Osim toga, Volkswagen želi da što pre ostavi iza sebe dizel skandal i negativnu reputaciju koju je kompanija, pa i čitava grupacija, stekla nakon što je obelodanjeno da je varala na testovima emisije izduvnih gasova.

VW grupa ne odustaje ni od cilja da postane najveći svetski proizvođač automobila na svetu i najzad pretekne Toyotu, koja suvereno drži prvo mesto od 2012. godine. Sopstvena fabrika baterija trebalo bi da im u tome pomogne, jer grupacija planira da do kraja ove dekade kupcima ponudi 20 Plug-in hibrida i modela na struju.

Za sada nije poznato gde će Volkswagen graditi pogon za proizvodnju baterija i kada će početi izgradnja ove fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: