Teslina "gigafabrika" počinje sa radom 29. jula

Iako je pogon u Nevadi u kome se proizvode pogonske baterije za električne automobile veće mesecima delimično u funkciji, zvanična ceremonija otvaranja zakazana je za kraj jula.

Izvor:
Foto: Tesla Motors
Foto: Tesla Motors

Sad bi i VW da gradi fabriku baterija za elektromobile

"Gigafabrika", koja je dobila ovaj naziv jer će do 2020. godišnje proizvoditi toliko baterija da će njihov ukupni kapacitet iznositi 35 gigavat sati, jedan je od ključnih preduslova da Tesla Motors počne da izrađuje vozila na električni pogon u velikim serijama. Značaj pokretanja masovne proizvodnje baterija još je veći nakon što je kompanija primila blizu 400.000 narudžbina za novi, pristupačniji električni Model 3, čija je početna cena u SAD (bez državnih subvencija) 35.000 dolara.

Kako navode američki mediji, "gigafabrika" će biti svečano otvorena 29. jula u pristustvu čelnika kompanije i uglednih zvanica, uključujući i pojedine vlasnike Teslinih modela koji su dobili specijalnu pozivnicu da prisustvuju ovom događaju.

Foto: Tesla Motors
Foto: Tesla Motors

Kada je 2014. najavio početak izgradnje fabrike, prvi čovek Tesla Motorsa, Ilon mask, izjavio je da je reč o pogonu "koji će praktično imati nultu emisiju kada je reč o zagađenju sredine, a u okviru fabrike biće izgrađeno i postrojenje za reciklažu".

U kompaniji se nadaju da bi do 2020. fabrika mogla da proizvodi i do pola miliona baterija godišnje. Na taj način, ostvario bi se jedan od glavnih preduslova da Tesla krene u masovnu proizvodnju pristupačnih električnih automobila.

Vesti

Honda predstavila sportski NSX i novi Civic u Srbiji

Na salonu automobila u Beogradu održana je premijera nove, desete generacije modela Civic - u hečbek i sedan varijanti. Posetioci su u prilici i da po prvi put na ovom auto-salonu vide Hondin sportski hibridni superautomobil NSX, koji je ujedno najskuplji izloženi model u Hali 1 Beogradskog sajma.

Vesti petak 24.03. 13:11 Komentara: 1

Pohvalili se novim patrolnim vozilom iz AMG ergele

Nakon policijskih snaga Dubaija i Abu Dabija, koji pažnju privlače svojim skupocenim superautomobilima, i njihove kolege iz Australije sve češće dobijaju medijski prostor zahvaljujući novim atraktivnim patrolnim vozilima. Ipak, cilj nije samopromocija, već ukazivanje na potrebu za povećanjem bezbednosti saobraćaja u toj zemlji.

Vesti sreda 22.03. 14:07 Komentara: 6
strana 1 od 1219 idi na stranu