Toyota i Uber postaju partneri

Dve kompanije potpisale su memorandum o razumenvanju kao najavu moguće buduće saradnje u okviru koje bi japanski proizvođač iznajmiljivao automobile Uberu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

13:40

Toyota i Uber postaju partneri
Foto: Toyota (ilustracija)

Sporazum predviđa nastavak razgovora koji bi kao jedan od ciljeva imali formiranje takozvanog servisa "za deljenje automobila", po ugledu na slične sisteme koji posluju u Evropi i Severnoj Americi.

Prvi korak u okviru saradnje biće mogućnost nabavke Toyotinih vozila putem lizinga za potrebe vozača Ubera. Što se tiče budućeg "car sharing" servisa za iznajmljivanje automobila, u Toyoti vide veliki potencijal u partnerstvu sa Uberom i smatraju da će "sistemi za deljenje automobila obikovati budućnost prevoza ljudi".

"Uzbuđeni smo što ćemo sarađivati sa najvećim proizvođačem automobila u svetu", kažu u Uberu i dodaju da Toyotina vozila spadaju među najpopularnije automobile kod vozača i korisnika ove platforme.

Informacija o saradnji sa Toyotom stiže samo nekoliko dana nakon vesti da je Uber počeo testiranje vozila sa auto-pilotom. Kako kažu u toj kompaniji, njihov krajnji cilj je uvođenje flote samovozećih automobila kako bi se poboljšao kvalitet prevoza, smanjile gužve i broj saobraćajnih nezgoda, koje su, prema analizama, u 94 odsto slučajeva izazvane greškom vozača. Osim toga, Uber bi na taj način smanjio troškove i povećao profit, jer ne bi morao da plaća vozače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: