SAD: Pod sumnjom novih 35 miliona vazdušnih jastuka

Japanski proizvođač Takata, prinuđen je da ispita dodatnih 35 miliona vazdušnih jastuka zbog moguće fabričke greške koja može dovesti do povreda putnika prilikom aktiviranja.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

12:18

SAD: Pod sumnjom novih 35 miliona vazdušnih jastuka
Screenshot YouTube

Do sada je ta kompanija morala da proveri preko 28 miliona jastuka ugrađenih u oko 24 miliona automobila na američkom tržištu, a najnovijim opozivom biće obuhvaćeno bar isto toliko vozila.

Afera sa povlačenjem približno 50 miliona automobila zbog kontrole i zamene neispravnih vazdušnih jastuka koštaće Takatu 3,5 milijardi dolara, procenjuje CreditSuiss, a prenosi AutoNews. Usled ogromnih finansijskih troškova, budućnost kompanije je dovedena u pitanje.

Takata je u novembru 2015. već kažnjena sa 70 miliona dolara, od strane regulatornih tela SAD, a kazna bi mogla da poraste na 200 miliona dolara. Pored toga, kompaniji je naloženo da prestane da upotrebljava amonijum nitrat za aktiviranje jastuka, jer prilikom naduvavanja mogu da eksplodiraju, ispaljujući metalne krhotine u unutrašnjost automobila.

U brojnim nesrećama do sada je zbog neispravnih vazdušnih jastuka život izgubilo najmanje 11 osoba (od čega 10 u SAD), dok je preko 100 povređeno. Takata je na obeštećenje porodica žrtava i povređenih u ovim nezgodama, kao i na opozive u fiskalnoj 2015. godini potrošila 189 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: