Prepolovljena prodaja Mitsubishija nakon skandala

Japanska automobilska kompanija saopštila je da je tražnja za njenim vozilima u Japanu pala za 50% otkako je obelodanila da je varala na testovima merenja potrošnje goriva.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

08:43

Prepolovljena prodaja Mitsubishija nakon skandala
Mitsubishi eK Wagon

"Otkako smo 20. aprila izašli sa saopštenjem, naše dnevne porudžbine automobila na domaćem tržištu su prepolovljene", izjavio je operativni direktor kompanije Tecuro Ajkava novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Iz Mitsubishija poručuju i da će se, ukoliko bude bilo potrebe, obratiti svojim finansijerima za pomoć, ali da je finansijska pozicija kompanije još uvek snažna i da za sada nema potrebe za novim novčanim sredstvima.

Japanski proizvođač priznao je da je kod četiri modela mini vozila, namenjenih domaćem tržištu, manipulisao sa podacima o potrošnji goriva. Ista kompanija je nakon toga objavila da je čak 25 godina koristila metod testiranja efikasnosti potrošnje goriva koji nije u skladu sa japanskim propisima.
Nissan Dayz Roox
Mitsubishi bi se zbog ovog skandala, prema procenama analitičara banke Nomura, mogao suočiti sa naplaniranim troškovima u iznosu od gotovo milijardu dolara. Iz japanske kompanije su saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu u vezi sa vozilima prodatim u inostranstvu.

"Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila manja potrošnja goriva od stvarne", izjavio je Ajkava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, proizvedenih od 2013. godine, među kojima su modeli eK Wagon i eK Space, ali i vozila Dayz i Dayz Roox , koje Mitsubishi izrađuje za Nissan. Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nissanu utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o nepravilnostima.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: