Nirburgring podiže rampu, očekujte nove rekorde

Čelnici legendarne nemačke trkačke staze odlučili su da ukinu brzinska ograničenja na toj pisti koja su uvedena u leto 2015. nakon teške nesreće u kojoj je stradao jedan gledalac.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2016.

11:26

Nirburgring podiže rampu, očekujte nove rekorde
Porsche 918 Spyder na Nirburgringu

Osim piste na kojoj se održavaju trke automobila i mesta gde svoje vozačke veštine mogu da isprobaju čak i amateri na sopstvenim ili iznajmljenim vozilama, Nirburgring je poznat i kao lokacija na kojoj većina kompanija testira nove modele automobila.

To je i idelana staza za odmeravanje snaga među proizvođačima sportskih automobila koji na Nirburgringu žele da potvrde vozne karakteristike i brzinu svojih modela. Rezultati koje automobili zabeleže ostaju zapisani u istoriji, a mnoge auto-kompanije ih koriste u marketinške svrhe kako bi potencijalne kupce ubedile da je njihov model bolji od konkurencije.
McLaren P1 na Nirburgringu
Međutim, nakon teškog incidenta iz 2015, rukovodstvo Nirburgringa privremeno je zabranilo postavljenje brzinskih rekorda i ograničilo brzinu na pojedinim deonicama, iz bezbednosnih razloga.

Povod za ovakvu odluku je nesreća koja se dogodila krajem marta prošle godine, tokom trke VLN Endurance šampionata, kada je automobil izleteo sa staze, preleteo preko zaštitne ograde i usmrtio jednog gledaoca: Zabranu su svojevremeno kritikovali mnogi, a naročito vozači trka koji su smatrali da se time obesmišljavaju automobilska trkačka takmičenja na Nirburgringu. U međuvremenu, menadžment staze najavio je izmene koje će doprineti poboljšanju bezbednosti i omogućiti da se na toj pisti ponovo voze rekordni krugovi.

Radovi su izvedeni na pojedinim sekcijama piste tokom zime. Neki delovi su ponovo asfaltirani i dodate su bolje zaštitne ograde. Zahvaljujući ovim unapređenjima, 2. aprila će se održati prva VLN trka u 2016. i to bez brzinskih ograničenja.

Osim toga, proizvođači automobila sada ponovo mogu da rentiraju stazu kako bi izmerili najbolja vremena svojih četvorotočkaša, na veliku radost automobilskih fanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: