Klasika nikad ne izlazi iz mode: Porsche 911 R

Ako za jedan aktuelni model možemo da kažemo da je zadržao klasičan dizajn tokom više od pola veka, bio bi to Porsche 911. Toga su svesni i u nemačkoj kompaniji, pa su na ženevskom salonu autonmobila predstavili specijalnu verziju 911 R.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2016.

12:22

Klasika nikad ne izlazi iz mode: Porsche 911 R
Foto: Newspress

Iako poput drugih proizvođača automobila prate najnovije tehnološke trendove, u Porscheu su ovog puta odlučili da se vrate korak unazada kako bi ispunili želje tradicionalnim zaljubljenicima u ovu marku. Tako je nastao model 911 R koji je opremljen klasičnim atmosferskim motorom i manuelnim menjačem.
Foto: Newspress
Do pre desetak godina pojava jednog ovakvog Porschea 911 ne bi zaslužila da se nađe u vestima, ali stvari u automobilskoj industriji se menjaju veoma brzo. Kada je 2015. redizajnirana 911-ica, kompanija se odrekla jednog od zaštitnih znakova ovog modela - atmosferskog motora, a prednost je data turbo tehnologiji.
Foto: Newspress
Povratak na staro očigledan je i na spoljašnjosti Porschea 911 R, u vidu uzdužnih crvenih nalepnica i retro natpisa na bočinm delovima karoserije, a "starinski" stil nastavlja se i u enterijeru vozila.
Foto: Porsche
Ipak, onima koji budu pazarili ovaj Porsche, najbitnija je njegova motorizacija. Automobil dobija snagu od atmosferskog 4.0 šestocilindarskog "bokser" motora sa 500 ks i 460 Nm. Umesto putem automatske PDK transmisije sa duplim kvačilom, snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću šestobrzinskog manulenog menjača.

Od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,8 s, pre nego što dostigne maksimalnih 322 km/h.
Foto: Porsche
Zahvaljujući laganoj konstrukciji, Porsche 911 R težak je svega 1.370 kg, napominju u fabrici. Proizvodnja će biti ograničena na 991 primerak, koji će se prodavati po ceni od 190.000 evra. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: