Vozači potvrdili da su japanska vozila najpouzdanija

Istraživanje koje je sprovela evropska Organizacija potrošača (OCU) i koje je obuhvatilo preko 30.000 vozača i 178 različitih modela automobila, pokazalo je da su japanska vozila, predvođena Hondinim i Toyotinim modelima, najpouzdanija na Starom kontinentu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

15:00

Vozači potvrdili da su japanska vozila najpouzdanija
Honda Jazz

Anketa je otkrila i da su faktori koje potrošači najviše uzimaju u obzir prilikom kupovine automobila: cena, potrošnja goriva, porodične potrebe i pouzdanost.

Kada je reč o pouzdanosti, OCU je zatražio od ispitanika da koristeći svoja iskustva navedu da li su imali kvarove na automobilu u proteklih godinu dana i kakve su prirode oni bili. Na osnovu toga formiran je indeks pouzadnosti koji je poslužio da se uporede modeli različitih marki u pogledu učestalosti sličnih kvarova.

Rezultati pokazuju da su najpozdanije automobilske marke Honda i Toyota, a slede Dacia i Mazda. Sa druge strane, vlasnici modela marki Smart, Land Rover i Alfa Romeo mogu očekivati da će se njihovi automobili češće kvariti nego svi ostali, s obzirom da se nalaze na dnu liste pouzdanosti.

Honda Jazz 1.4 je najpouzdaniji model, a zanjim sledi Toyota Prius 1.8 i Renault Clio 1.1. Prema istom istraživanju, začelje zauzima Ford Focus 1.6 D.

Svakom trećem evropskom vozaču automobil se bar jednom pokvario u 2015. godini, dok je 16% vlasnika njihovo vozilo izneverilo tokom vožnje. Najčešći su kvarovi na električnim sistemima (19%), kočnicama (11%) i elektronici na motoru (10%).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: