Toyota potvrdila: Ukidamo Scion, mladi promenili navike

Nakon najava koje su se pojavile u medijima da će Toyota ugasiti svoj severnoamerički brend Scion namenjen mlađoj populaciji, japanski proizvođač zvanično je potvrdio ovu vest.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

12:14

Toyota potvrdila: Ukidamo Scion, mladi promenili navike
Scion iM, kod nas poznat kao Toyota Auris

Lansiran 2002. godine u Severnoj Americi, Scion po svemu sudeći nije postigao zacrtani cilj - da se nametne mladim kupcima rođenim 80-tih godina dvadesetog veka i kasnije. Prema nezvančnim podacima, uglavnom su ga kupovali ljudi stariji od 40 godina, a nakon početnog zamaha, prodaja je od 2006, kada je dostugnut vrhunac od oko 170.000 isporuka, počela da opada da bi 2015. Scion završio sa svega 56.000 plasiranih vozila.

Mnogi modeli ove automobilske marke bili su prepakovane ili neznatno modifikovane Toyote, poput Sciona FR-S (Toyota GT86) ili Scion iM (Toyota Auris). Vozila sa amblemom brenda Scion proizvodiće se još neko vreme, a nakon toga biće dostupni na američkom tržištu sa značkom Toyote. Ekskluzivni sportski kupe, tC, izrađivaće se do avgusta 2016, nakon čega ovaj model odlazi u penziju.
Scion tC
"Odluku o ukidanju Sciona doneli smo na osnovu reakcije tržišta", kažu u japanskoj kompaniji i objašnjavaju da će umesto Sciona mlađoj populaciji jednostavno ponuditi - Toyote.

"Mladi danas žele automobile koji dobro izgledaju i koji su zabavni za vožnju, ali koji su ujedno i praktični. Poput svojih roditelja oni sve više cene tradicionalne vrednosti, kao što su kvalitet izrade i pouzdanost, koje simbolizuju upravo Toyotini automobili."

Saopšteno je i da vlasnici Sciona nemaju razloga za brigu jer će sve obaveze oko serisiranja i nabavke rezervnih delova preuzeti Toyotini centri.

Na kraju, kada se podvuče crta, za 13 godina prodato je skoro 1,1 milion automobila sa amblemom Sciona, što je prilično skroman učinak kada se zna da kompanija Toyota godišnje isporuči širom sveta preko 10 miliona vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: