Renault: Nismo varali na testu emisija štetnih gasova

Francuski proizvođač odbacio je tvrdnje nemačke organizacija za zaštitu životne sredine (DUH) da njegov model Espace 1.6 dCi emituje i do 25 puta više azotnih oksida (NOx) od aktuelne Euro 6 granice za te gasove.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

09:30

Default images

DUH je rezultate o NOx emisijama objavio 24. novembra, pozivajući se na testove koje je sproveo Univerzitet primenjenih nauka u Bernu.

U kratkom saopštenju Renault kaže da procedure koje je koristio Univerzitet u Bernu "nisu u skladu sa evropskim propisima".

Kompanija tvrdi da je Espace sa 1.6 litarskim dizel motorom projektovan prema svim važećim regulativama i dodaje da će analizirati testove na koje se poziva DUH.

Renault navodi da su rezultati koje je objavila nemačka organizacija za zaštitu životne sredine "neverovatni" i poziva se na nezavisne testove modela Espace koje je u avgustu sproveo najveći evropski auto-klub, nemački ADAC.

ADAC je tada zaključio da ovaj automobil zadovoljava propisane norme o emisijama štetnih gasova.
1.6 dCi turbo dizel motor iz modela Espace
DUH je ranije izneo slične tvrdnje i za model Opel Zafira 1.6 CDTi, ali ih je nemački proizvođač ubrzo opovrgao tako što je sproveo testove emisije izduvnih gasova koji odgovaraju realnim uslovima vožnje, u prisustvu nezavisne organizacije.

Nakon toga, Opel je optužuio DUH da je izneo u javnost "lažne i neosnovane podatke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: