Ko je kriv ako vozilo sa auto-pilotom izazove nesreću?

Jedna od najvećih prepreka daljem razvoju i uvođenju u saobraćaj robotizovanih automobila nije tehničke već pravne prirode, smatra Volvo. Dok se vozilo sa auto-pilotom kreće kako je zamišljeno , sve je u redu. Problem nastaje ako jedno takvo vozila izazove saobraćajnu nezgodu, jer tada neko mora da snosi odgovornost.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

08:58

Default images
Foto: Volvo

Volvo je odlučio je da otkloni bilo kakvu nedoumicu o tome ko je kriv za eventualnu nesreću koju bi izazvao robotizovani automobil.

Iz te kompanije saopštili su da će prihvatiti punu odgovornost za sve što se dogodi dok je vozilo u autonomnom modu vožnje.

Na taj način, Volvo je, između ostalog, pokazao da veruje da je njegova tehnologija pouzdana.

Još jedna prepreka koja stoji na putu vozilima sa auto-pilotom jeste mogućnost da hakeri preuzmu kontrolu nad vozilom dovodeći tako u opasnost putnike u robotizovanom automobilu, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Deo rešenja za ovaj problem leži u samim proizvođačima automobila i drugim kompanijama koje rade na sistemima autonomne vožnje.

Njihov cilj je da što bolje zaštite kompjutere u automobilu od upada.

Drugi deo odgovornosti, smatraju u Volvou, je na vladama država koje treba da donesu zakone koji će regulisati ovu oblast i odgovarajućom kaznenom politikom obeshrabriti hakere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: