Ko je kriv ako vozilo sa auto-pilotom izazove nesreću?

Jedna od najvećih prepreka daljem razvoju i uvođenju u saobraćaj robotizovanih automobila nije tehničke već pravne prirode, smatra Volvo. Dok se vozilo sa auto-pilotom kreće kako je zamišljeno , sve je u redu. Problem nastaje ako jedno takvo vozila izazove saobraćajnu nezgodu, jer tada neko mora da snosi odgovornost.

Podeli

Budućnost je stigla: Volvo XC90 sa auto-pilotom

Volvo je odlučio je da otkloni bilo kakvu nedoumicu o tome ko je kriv za eventualnu nesreću koju bi izazvao robotizovani automobil.

Iz te kompanije saopštili su da će prihvatiti punu odgovornost za sve što se dogodi dok je vozilo u autonomnom modu vožnje.

Na taj način, Volvo je, između ostalog, pokazao da veruje da je njegova tehnologija pouzdana.

Još jedna prepreka koja stoji na putu vozilima sa auto-pilotom jeste mogućnost da hakeri preuzmu kontrolu nad vozilom dovodeći tako u opasnost putnike u robotizovanom automobilu, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Deo rešenja za ovaj problem leži u samim proizvođačima automobila i drugim kompanijama koje rade na sistemima autonomne vožnje.

Njihov cilj je da što bolje zaštite kompjutere u automobilu od upada.

Drugi deo odgovornosti, smatraju u Volvou, je na vladama država koje treba da donesu zakone koji će regulisati ovu oblast i odgovarajućom kaznenom politikom obeshrabriti hakere.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Honda CR-V 1.6 I-DTEC na akciji

Honda Srbija pripremila je specijalnu ponudu za model CR-V sa 1.6 dizel agregatom u Elegance NAVI paketu opreme. Ovaj model dostupan je za 25.990 evra, a uz novi automobil za sve kupce obezbeđen je i set zimskih guma.

Vesti petak 20.10. 15:18 Komentara: 39

Model 3 kasni, biće isporučeno samo 3.000 vozila 2017?

Iako je Ilon Mask pred lansiranje Modela 3 u julu najavio da će samo u decembru biti izrađeno 20.000 automobila, tempo proizvodnje je znatno usporen, pa analitičari procenjuju da će od oko 400.000 kupaca koji su do sada poručili automobil, svega njih 3.000 dobiti svoja vozila u 2017. godini.

Vesti petak 20.10. 12:31 Komentara: 21
strana 1 od 1279 idi na stranu