Zašto bogati Kinezi izbegavaju Rolls-Royce?

Posle niza godina u kojima je imao rast isporuka u Kini, Rolls-Royce je zabeležio pad prodaje na ovom automobilskom tržištu. Ipak, to se nije odgodilo zato što su bogati Kinezi naglo osiromašili već iz sasvim drugog razloga.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

10:47

Default images
Rolls-Royce Ghost V-Specification

Naime, kupci koji imaju dovoljno novca za Rolls-Royce postali su oprezni jer ne žele da skupocenim automobilom privuku na sebe pažnju poreskih organa.

"Situacija u Kini trenutno ne pogoduje prodaji modela marke Rolls-Royce. Novca ima dovoljno, međutim imućni ljudi ne žele da budu viđeni kako se voze naokolo u takvim automobilima", objašnjava Peter Švarcenbauer iz BMW- a, koji je zadužen za britanski luksuzni brend.

On je dodao da je kompanija već prilagodila proizvodne planove padu tražnje u Kini od 15%.
Rolls-Royce Wraith
Rolls-Royce nije jedina luksuzna automobilska marka čija prodaja je usporena na kineskom tržištu.

Audi, koji je u Kini broj 1 kada je reč o luksuznim automobilskim markama, prvi put za poslednje dve godine registrovao je pad prodaje na mesečnom nivou. Međutim, u slučaju Audija uzrok pada pripisuje se štednji kineskih kupaca.

Rolls-Royce je naročito pogođen smanjenjem isporuka u Kini s obzirom da tamošnji kupci uglavnom naručuju automobile sa gomilom opcione opreme, koji se onda prodaju po znatno većim cenama nego "standardni" modeli.

U prvom kvartalu 2015. ta kompanija je širom sveta isporučila 781 automobil što je 13 odsto manje nego u prva tri meseca 2014. godine, kada je zabeležena i rekordna prodaja od 4.063 vozila za 12 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: