JLR će proizvoditi automobile u Poljskoj ili Slovačkoj

Nakon vesti da kompanija Jaguar Land Rover (JLR) planira otvaranje proizvodnog pogona u istočnoj Evropi, Poljska i Slovačka izdvojile su se kao glavni kandidati za lokaciju nove fabrike.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

08:17

Default images

JLR namerava da proširi svoje aktivnosti na evropskom kontinentu.

Najpre je potpisan sporazum sa austrijskom kompanijom Magna Steyr o proizvodnji automobila u toj zemlji a u planu je izgradnja još jedne fabrike kapaciteta 350.000 vozila godišnje.

Ova fabrika trebalo bi da bude otvorena u Poljskoj ili Slovačkoj do 2019. godine. Nova runda pregovora oko eventualne lokacije proizvodnog pogona održaće se u prvoj polovini jula u Varšavi.

U slučaju da se dve strane dogovore, bila bi to najveća investicija u oblast auto-industrije u Poljskoj, tvrde u vladi te države.

Prema ranijim najavama, kompanija želi da u novoj fabrici izrađuje naslednika legendarnog Land Rover Defendera koji 2015. "odlazi u penziju".

JLR je nagovestio početak ekspanzije u oktobru 2014, kada je u Kini otvorio fabriku kapaciteta 130.000 automobila godišnje.

Osim toga, za 2016. planirano je otvaranje pogona u Brazilu, a razmatra se i mogućnost izgradnje fabrike u Meksiku, koji je poslednjih godina jedna od najprivlačnijih zemalja za proizvođače automobila.

Jaguar Land Rover ne odustaje ni od Sjedinjenih Država. Konačna odluka o izgradnji proizvodnog pogona u SAD biće doneta 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: