Novi Chevrolet Camaro izlazi na crtu Mustangu

Chevrolet je predstavio šestu generaciju svog legendarnog "muscle car" modela. Američki proizvođač ostao je dosledan ideji da Camaro mora da bude jasno i nedvosmisleno prepozntaljiv već na prvi pogled, tako da se novi model stilski potpuno nadovezuje na prethodnika.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2015.

19:41

Default images

Iako novi Camaro naizgled ne donosi ništa suštinski novo, u Chevroletu su radili naporno kako bi unapredili aktuelni model.

Aerodinamika automobila optimizovana je nakon 350 sati testiranja u vazdušnom tunelu, a zahvaljujući značajnoj upotrebi alumunijuma masa vozila je smanjena za 90 kg.

Proizvođač tvrdi da je krutost konstrukcije veća za 28% u poređenju sa prethodnom generacijom dok je 70 odsto komponenti automobila razvijeno specijalno za novi Camaro.
Standardna verzija postavljena je na 18 inčne točkove i dolazi sa Goodyear Eagle Sport "all-season" pneumaticima dok je najsnažniji, SS model, opremljen 20 inčnim felnama na koje su namontirane Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 "run-flat" gume.

Camaro se napred oslanja na multi-link "mekferson" sistem, a SS verzija imaće po prvi put Magnetic Ride Control sistem oslanjanja koji je do sada bio rezervisan isključivo za Camaro ZL1.
Za bezbedno zaustavljanje novog Camara staraju se diskovi od 320 mm na prednjim i 315 mm na zadnjim točkovima.

Saglasno većoj snazi motora Camaro SS ima Brembo kočnice prečnika 345 mm napred i 338 m pozadi.
Chevrolet Camaro SS za 2016.
Unutrašnjost automobila dizajnirana je u skladu sa savremenim trendovima - klasični instrument set ustupio je mesto osmoinčnom digitalnom displeju dok dominantno mesto na centralnoj konzoli zauzima ekran multimedijalnog MyLink sistema, čija dijagonala takođe iznosi 8 inča.

Pomalo neuobičajno, centralni ventilacioni otvori smešteni su veoma nisko, ispod komandi klima uređaja, a ispred ručice menjača.

Novi Camaro opremljen je i ambijentalnim LED osvetljenjem, elektronskom parkirnom kočnicom, kao i i sistemom koji vozaču omogućava da odabere jedan od nekoliko modova vožnje (Snow/Ice, Tour, Sport i Track, koji je dostupan samo u SS verziji).
Chevrolet Camaro SS za 2016.
Chevrolet je za pogon osnovnog modela odabrao četvorocilindrični 2.0 litarski turbo-benzinski motor sa 275 ks i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji omogućava da automobil od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrza za manje od 6 sekundi.

Sledeći u ponudi je 3.6 litarski atmosferski V6 sa 335 "konja" i 385 Nm. Camaro SS ispod haube ima 6.2 litarski V8, pozajmljen iz modela Corvette Stingray, koji proizvodi 455 ks i 617 Nm.

Svi motori standardno su upareni sa šestobrzinskim manuelnim menjačem. Kao opcija ponuđen je osmostepeni automatik sa komandama za manuelnu promenu brzina na volanu.
Nova generacija Chevroleta Camaro izrađivaće se u fabrici Lansing u Mičigenu, a u prodajnim salonima očekuje se u jesen 2015, kada će biti poznate specifikacije i cena ovog modela.

Pogledajte video prezentaciju novog Camara:




Prvi Chevrolet Camaro lansiran je davne 1966. godine, sa ciljem da se suprotstavi Ford Mustangu.

Nakon nekoliko godina pauze, koliko je proteklo između četvrte i pete generacija, Camaro je od 2010. ponovo na tržištu i u tom periodu nadmašio je po prodaji svog najvećeg rivala. Od šeste generacije očekuje se da nastavi dominaciju.

Pogledajte galeriju fotografija - Chevrolet Camaro za 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: