Virtuelna navigacija na vašem vetrobranskom staklu

Na tržištu su već dostupni različiti head-up displeji koji projektuju informacije od značaja za vozača na vetrobransko staklo. Neke od njih proizvođači automobila fabrički ugrađuju u svoje modele, dok se drugi mogu naknadno nabaviti i instalirati. Međutim, novi navigacioni sistem Navion, švajcarske firme WayRay, promeniće dosadašnju percepciju ovih uređaja.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 15.05.2015.

12:55

Default images
Foto: WayRay

Umesto da na vetrobranskom staklu prikazuje samo malenu strelicu koja označava gde vozilo treba da skrene, Navion projektuje neku vrstu holograma koji prati put ispred automobila.

Vozač više neće morati da skreće pogled sa puta kako bi proverio da li je robotski glas koji se čuje sa navigacionog uređaja usaglašen sa vizuelnim prikazom na ekranu već će sve jasno moći da vidi direktno ispred sebe.

Projekcija će se vizuelno preklapati sa pravcem pružanja saobraćajnica kojima se stiže do krajnjeg odredišta.

Proizvođač je predvideo da se upravljanje funkcijama i sadržajima ovog sistema vrši gestovima vozača, tako da neće biti neophodno sklanjati ruke sa volana. WayRay tvrdi da će ovakav način zadavanja komandi u praksi funkcionisati podjednako lako kao i upotreba konvencionalnih dugmića i točkića.

Onim koji ipak ne budu mogli da se snađu sa novim komandama, proizvođač je omogućio da uređajem upravljaju glasom.

Navion sistem će moći da se ugradi u bilo koji automobil i funkcionisaće uz podršku vozačevog smartfon uređaja. Planirano je da na tržište stigne u jesen 2015. godine.

Pročitajte još:

Vozićemo kao u video igrici

Zbogom mrtvi uglovi

Nije naučna fantastika - stižu "providni" automobili

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: