Nova Astra će imati farove koji ne zaslepljuju vozače

Nova generacija Opel Astre, koja će svetsku premijeru imati u septembru na salonu automobila u Frankfurtu, biće opremljena prilagodljivim IntelliLux LED Matrix farovima, saopštio je nemački proizvođač.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

13:33

Default images

Posle bi-ksenon adaptivnog osvetljenja koje je debitovalo u aktuelnoj Astri, Opel će i u sledećoj generaciji svog kompaktnog automobila predstaviti značajnu tehnološku inovaciju.

Do danas je ovaj tip adaptivnih LED farova bio rezervisan za modele iz više klase, a Opel će ga po prvi put primeniti u segmentu kompaktnih vozila.

Svaki far će imati po osam nezavisnih LED elemenata, koji će konstantno automatski podešavati dužinu i pravac prostiranja svetlosnog snopa svetla, u skladu sa situacijom na putu.
Neposredno nakon što Astra napusti urbanu sredinu, automatski se aktiviraju duga svetla.

Kada prednja "Opel Eye" kamera detektuje vozilo koje dolazi u susret, sistem automatski isključuje one LED elemente u farovima koji bi inače zaslepili drugog vozača.

Istraživanje koje je objavio Opel pokazuje da sa novom tehnologijom pri brzinama od 80 km/h vozač uočava objekte kraj puta 30 do 40 metara ranije nego što je to slučaj sa konvencionalnim halogenim ili ksenonskim kratkim svetlima.

Na taj način, vozač dobija dragocenu jednu i po sekundu više za reakciju i izbegavanje prepreke, što predstavlja značajnu razliku pri većim brzinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: