"VW će smanjiti troškove i povećati profitabilnost"

Generalni direktor grupacije Volkswagen, Martin Vinterkorn, izjavio je da se njegova kompanija uhvatila u koštac sa problemima i dao obećanje o ostvarivanju napretka na planu obaranja troškova i podizanja profitabilnosti. Ova izjava stiže u jeku borbe za lidersku poziciju u nemačkom automobilskom gigantu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

14:52

Default images

U izveštaju dostavljenom akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Hanoveru, Vinterkorn (67) je naveo i da je nova tehnologija proizvodnje vozila već primenjena na većem broju modela i da će doprineti obaranju troškova i većoj proizvodnoj fleksibilnosti.

Ovaj sastanak dolazi samo nekoliko dana pošto je Ferdinand Pih (78) podneo ostavku na funkciju predsednika Volkswagena.

Pihova porodica i rođaci - potomci osnivača kompanije Porsche, Ferdinanda Poršea - poseduju 51 odsto akcija u Volkswagenu. Do izbora novog predsednika VW-a, na toj funkciji će privremeno biti zvaničnik nemačkog sindikata radnika iz metalurškog sektora IG, Berthold Huber.

Nemačka automobilska grupacija, kako javlja AP, ima problem sa podizanjem profitabilnosti u svom ključnom brendu - Volkswagenu, kao i sa gubitkom tržišnog udela u Sjedinjenim Državama.

Prema rečima Vinterkorna, kompanija postepeno uvodi novu modularnu tehnologiju proizvodnje, koja će doneti uštedu i koja će biti korišćena u proizvodnji 2,7 miliona vozila u 2015. godini.

Volkswagen je sa 10,14 miliona isporučenih vozila u 2014. drugi najveći svetski prodavac utomobila, iza Toyote koja je plasirala 10,23 miliona Tojotinih vozila.

Na trećem mestu po prodaji je General Motors (GM), sa 9,92 miliona prodatih vozila u 2014. godini. Američki proizvođač u utorak je objavo da je ta kompanija od svog osnivanja 1908. godine proizvela pola milijarde vozila.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: