Kako izgledaju MINI-jeve "google" naočare za vožnju

Na salonu automobila u Šangaju MINI će predstaviti specijalne naočare osmišljene tako da pruže korisne informacije i asistenciju u vožnji. Uređaj funkcioniše poput "head-up" displeja koji se umesto na instrument tabli nalazi na glavi vozača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2015.

10:27

Default images

MINI Augmented Vision naočare nastale su u saradnji sa kompanijom Qualcomm. Reč je o uređaju koji predstavlja pojednostavljenu varijantu Google naočara namenjenih prevashodno vozačima.
U poređenju sa univerzalnim uređajem koji je lansirao Google, MINI naočare nisu tako elegantne i sofisticirane, već više podsećaju na zaštitne naočare koje su nekada davno koristili vozači na auto-trkama.
One omogućavaju vozaču da ne spuštajući pogled sa puta dobije korisne informacije koje se projektuju na stakla naočara, poput podataka o brzini vozila ali i upozorenja o važećem ograničenju brzine.

Vozač može koristiti naočare i kao navigacioni uređaj, kako tokom vožnje tako i pre ulaska u vozilo ali i kada napusti svoj automobil.
Naočare pomažu u pronalaženju slobodnog parking mesta u okolini ali i prilikom parkiranja, s obzirom da se na stakla može projektovati odraz spoljašnjeg desnog retrovizora.
Jedna od najzanimljivijih i najkorisnijih funkcija je mogućnost da vozač "vidi" kroz delove karoserije, kao što su krovni nosači ili paneli vrata, i tako izbegne eventualna iznenađenja koja se kriju u mrtvim uglovima.

Pogledajte kako funkcionišu MINI Augmented Vision naočare:



U MINI-ju objašnjavaju da je za sada reč o prototipu koji bi u budućnosti mogao da bude komercijalizovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: