Spektakularna promocija novog Jaguara XF

Dok su posetioci beogradskog auto-salona razgledali aktuelnu verziju Jaguarove luksuzne limuzine XF, nova generacija ovog modela predstavljena je u Londonu uoči svetske premijere zakazane za 1. april i njujorški sajam automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

13:21

Default images

Jaguar je za promociju svog novog modela odabrao domaći teren.

Spektakularna prezentacija održana je "u vazduhu" iznad Temze - kaskader je prevezao novi XF sa jedne na drugu stranu reke, preko dva zategnuta kabla:



Na prvi pogled, spoljašnjost novog modela ne razlikuje se previše od prethodnika, ali u Jaguaru kažu da su unapredili aerodinamičke karakteristike, tako da koeficijent otpora vazduha sada iznosi 0,26.
Nova generacija vizuelno je modernizovana i dosta podseća na povećani Jaguar XE.

Pored toga, automobil je 7 mm kraći i 3 mm niži od aktuelne verzije, dok je međuosovinsko rastojanje poraslo za 51 mm i iznosi 2.960 mm, čime su putnici na zadnjim sedištima dobili dodatni prostor za kolena.
Stilske promene možda nisu dovoljno upečatljive, ali se zato Jaguar potrudio da konstruktivna i mehanička unapređenja budu značajna.

Konstrukcija automobila sastoji se od 75% aluminijuma, što je rezultiralo da je novi XF i do 190 kg lakši od prethodnika. Uprkos tome, karoserija je otpornija na torziono uvijanje za 28%.
Raspodela mase po osovinama je blizu idealnog odnosa 50:50, a unapređeno je i ogibljenje vozila.

Kao opcija, kupcima će biti dostupan i adaptivni sistem oslanjanja koji automatski podešava amortizere tokom vožnje.
Novi Jaguar XF dobija pogon od 3.0 litarskog V6 benzinskog motora sa kompresorom koji proizvodi 380 ks (279 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnbog momenta.

Dizel ponuda je znatno bogatija. Osnovni dizelaš je 2.0 litarski turbo motor sa 163 ks (120 kW) i 380 Nm, a kome je to malo može da odabere snažniju varijantu sa 180 ks (132 kW) i 430 Nm.
Najjača dizel verzija je 3.0 litarski twin-turbo V6 koji razvija 300 ks (220 kW) i čak 700 Nm.

Svi motori su upareni sa osmobrzinskim automatskim menjačem, a dvolitarski dizelaš dostupan je i sa šestostepenom manuelnom transmisijom.
U kabini dominiraju jednostavne i čiste linije, a mnogim komandama može se pristupiti putem velikog ekrana "InControl Touch Pro" multimedijalnog sistema, dijagonale 10,2 inča.

Umesto klasične instrument table, ugrađen je 12,3 inčni TFT displej koji se može konfigurisati prema želji vozača.

Ljubitelji muzike uživaće u premijum audio sistemu marke Meridian snage 825 vati, dok se zvuk reprodukuje preko 17 zvučnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: