Ženevska premijera Škode Superb

Treća generacija Škodine top limuzine predstavljena je na 85. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

14:07

Default images

U češkoj kompaniji tvrde da je novi Superb po kvalitetu i sadržajima nadmašio sve dosadašnje modele ove fabrike.

Stilski inspirisan konceptom Vision C, novi Supreb ipak izgleda konzervativnije nego što se u prvi mah mislilo. Atraktivni "izlomljeni" farovi i stop svetla sa koncepta ustupili su mesto konvencionalnijim svetlosnim grupama.

Ipak, Superb treće generacije ima moderniji i skladniji dizajn od prethodnika, naročito kada se posmatra zadnji deo vozila.
U Škodi ističu da je novi Superb komforniji, prostraniji i luksuzniji u poređenju sa još uvek aktuelnim modelom i da ima više mesta za odlaganje prtljaga - zapremina gepeka povećana je za 30 litara, na 625 l.

U odnosu na prethodu verziju, međuosovinsko rastojanje poraslo je za 80 mm - raspon između prednje i zadnje osovine iznosi 2.841 mm, dok je prednji prepust kraći za 61 mm. Širina u kabini u nivou laktova vozača i suvozača veća je za 39 mm, a kod putnike na zadnjim sedištima čak za 69 mm.

Budući vlasnici novog Superba imaće na raspolaganju razne pogodnosti poput otvaranja vrata prtljažnika pomoću senzora - dovoljno je pomeriti stopalo ispod zadnjeg branika, i gepek će se automatski otvoriti, što je korisno ako su vam obe ruke zauzete ili kada je zadnji deo vozila previše zaprljan.
Novi Superb opremljen je brojnim elektronskim sistemima asistencije koji doprinose većoj bezbednosti u vožnji, kao što su adaptivni tempomat, sistem koji upozorava vozača na napuštanje saobraćajne trake kojom se vozilo kreće, upozorenje na opasnost od sudara u gradskoj gužvi, sistem koji automatski zaustavlja vozilo ako je vozač iz nekog razloga onesposobljen...
Ponuda motora obuhvata osam pogonskih agregata. Kada je reč o benzincima, na raspolaganju su turbo-punjene jedinice zapremine 1.4, 1.8 i 2.0 litara, raspona od 125 do 280 ks.

Kupcima će biti dostupni i 1.6 i 2.0 litarski turbo-dizelaši čiji se opseg snage kreće od 120 do 190 "konja".

U Škodi kažu da će najekonomičnija verzija, dizelaš Superb GreenLine, u proseku trošiti 3,7 l/100 km i emitovati samo 95 g CO2 po pređenom kilometru.

Sa izuzetkom baznog benzinca, svi ostali modeli pored standardnog manuelnog imaće u ponudi i opcioni menjač sa duplim kvačilom, dok će 4 motora biti dostupna i u verziji sa pogonom na 4 točka, uz pomoć Haldex kvačila pete generacije.

Dešavanja sa auto-salona u Ženevi možete pratiti u posebnoj rubrici na našem sajtu.

Više fotografija sa sajma automobila u Ženevi možete pogledati u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: