Pogled u budućnost Audija - Prologue Avant koncept

Audi je objavio tehničke detalje i fotografije koncepta Prologue Avant čiji dizajn najavljuje novi pristup u oblikovanju budućih modela ovog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

08:33

Default images

Ako je koncept Prologue Coupe, s kraja 2014, nagovestio izgled sledeće generacije Audijevih limuzina i kupea, Prologue Avant ima ulogu da nam pruži uvid u dizajn budućih karavana ali, zašto da ne, i da najavi potencijalni novi model u "Shooting Brake" stilu.
Audi je ostao tajnovit kada je reč o konkretnim planovima za realizaciju produkcijske verzije, ali je otkrio specifikacije novog koncepta.

Prologue Avant je dugačak 5.110 mm, širina vozila iznosi 1.970, a visina 1.400 mm. Razmak između osovina od 2.990 mm nudi obilje prostora u kabini.
Unutrašnjost koncepta, sa 4 odvojena sedišta, nudi komforan smeštaj za 4 putnika i minimalistički dizajniranu kontrolnu tablu.

Umesto klasičnih instrumenata i uobičajenih dugmića tu su 4 ekrana, od kojih jedan zamenjuje instrument tablu, dok su ostala 3 osetljiva na dodir i služe za kontrolisanje funkcija automobila.
Nekonvencionalno rešenje Audi je primenio i na pogonski sistem. Bazičnom 3.0 V6 TDI motoru podršku pruža elektromotor koji energiju crpi iz litijum-jonskih baterija od 14,1 kWh.

Ukupna, kombinovana snaga hibridnog sistema dostiže 455 ks a obrtni moment 750 Nm, što je prema rečima ljudi iz Audija dovoljno da Prologue Avant od 0 do 100 km/h stigne u roku od 5,1 s, pre nego što razvije maksimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.
Osim podrške koju pruža osnovnom dizelašu prilikom ubrzanja, elektromotor značajno poboljšava i ekonomičnost, s obzirom da je prema fabričkim podacima automobil u stanju da snizi prosečnu potrošnju na svega 1,6 l/100 km.

Pored toga, on ima i ekološku ulogu. Prologue Avant može da pređe i do 54 km krećući se isključivo na električni pogon.

To je dovoljno za kraću dnevnu vožnju po gradu, gde je zagađenje od izduvnih gasova konvencionalnih motora i najizraženije.
Audi je novi koncept opremio adaptivnim vazdušnim sistemom oslanjanja, keramičkim kočnicama, ali i upravljanjem na sva 4 točka - zadnji točkovi imaju mogućnost skretanja do 5 stepeni, što olakšava manevrisanje na malom prostoru i povećava dinamičke karakteristike u krivinama.

Svetska premijera koncepta Prologue Avant zakazana je za 3. mart i sajam u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: