Opel na auto-salonu u Ženevi: Karl i Corsa OPC

Opel je na ženevskom sajmu automobila izložio sa dve svetske premijere - modele Karl i Corsa OPC. Pored toga, proizvođač iz Riselshajma predstavio je i personalne mobilne servise u okviru sistema Opel OnStar.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

14:28

Default images
Karl-Tomas Nojman pored modela Karl

Nove Opelove modele i tehnologije novinarima je predstavio izvršni direktor kompanije, Karl-Tomas Nojman.

Svetsku premijeru imao je trenutno najmanji auto u gami nemačkog proizvođača - Opel Karl (Vauxhall Viva, za britansko tržište), vozilo sa 5 vrata u koje može da se smesti isto toliko putnika.

Uprkos tome što je reč o malom gradskom automobilu, dužine 3,68 m, obaranjem zadnjih sedišta Karl raspolaže sa maksimalnih 940 litara korisnog prostora.

Kupcima će na raspolaganju biti tri nivoa opreme i deset različitih boja karoserije.
Opel Karl i Vauxhall Viva
Ispod haube se nalazi novi trocilindrični 1.0 ECOTEC sa 55 kW/75 ks.

Opel ističe da ovaj motor kombinaciji sa manuelnim menjačem i ecoFlex paketom, može da redukuje potrošnju na 4,3 l benzina na 100 pređenih kilometara u kombinovanom ciklusu, što je ekvivalentno emisiji od 99 g CO2 po pređenom kilometru.

Kompanija je najavla da će se Opel Karl u Nemačkoj prodavati po ceni od 9.500 evra.

Nova Opel Corsa OPC

Corsa OPC za 2015.
Držeći se OPC tradicije, top model Corsine proizvodne linije dolazi u prepoznatljivoj jarko plavoj boji.

Recaro sportska sedišta, volan zaravnjenog dna obložen kožom, sportske papučice, uz velike otvore za "usis" vazduha, karakterističnu haubu motora, dominantan zadnji spojler i dva masivna završetka izduvnih cevi, simbolizuju snagu koju nudi nova generacija Corse OPC.

Za pogon je zadužena OPC jedinica zapremine 1.6 litara sa 152 kW/207 ks i maksimalnim obrtni momentom od 245 Nm, dok je dodatnih 35 Nm dostupno po potrebi preko "overboost" funkcije.

Snaga se prenosi na prednje točkove putem šestostepenog manuelnog menjača a automobil iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za 6,8 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 230 km/h.

Opel OnStar: Asistent personalne mobilnosti

U drugoj polovini 2015, u kompletnu gamu putničkih automobila marke Opel biće uveden novi OnStar sistem.

Dok ovaj sistem u SAD, Kanadi, Kini i Meksiku već koristi oko sedam miliona kupaca, OnStar predstavlja sledeći korak u automobilskoj povezivosti u Evropi. Reč je o paketu sa Wi-Fi "hotspotom" i brojnim mobilnim i servisima za hitne slučajeve.

Bez obzira sa kakvim hitnim slučajem vozač mora da se suoči, Opel OnStar nudi asistenciju 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Savetnik će u svakom momentu biti dostupan, a ukoliko se u vozilu aktivira vazdušni jastuk, On Star će se automatski staviti u funkciju i pozvati pomoć.
Takođe, preko Opel OnStar aplikacije može se zaključavati i otključavati vozilo, a ukoliko je automobil ukraden, sistem "blisko sarađuje sa policijom" u cilju lociranja ukradenog vozila.

OnStar šalje i mesečni izveštaj sa najvažnijim podacima i informacijama u vezi sa vozilom. Pored toga, provera dijagnostike može biti zatražena bilo kada jednostavnim pritiskom na dugme.

Uvođenjem OnStar sistema, svaki Opel postaje Wi-Fi "hotspot" na koji se istovremeno može povezati do sedam mobilnih uređaja, omogućavajući putnicima da igraju igrice, budu u kontaktu s porodicom i prijateljima preko društvenih mreža, gledaju filmove ili TV.

Aktuelnosti sa ženevskog auto salona možete pratiti u posebnoj rubrici na našem sajtu.

Pogledajte galeriju fotografija sa sajma u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: